„Поемам това обещание не само като министър, а и като топъл сантимент” – заяви министърът на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева, която днес откри учебната година в ботевградската природо-математическа гимназия „Акад. Асен Златаров”. Трудовата кариера на Мариана Георгиева е започнала като учителка по български език и литература в гимназията в Ботевград. „Вълнувам се, защото си спомням същото място и същия първи учебен ден, в който започна моята трудова биография – каза тя. -  Учете не заради оценките, които ще получите, а заради живота”. С тези думи министър Георгиева са обърна към учениците на ботевградската гимназия и остана силно впечеталена, когато разбра, че 96% от завършилите миналата година са приети в университети в България и чужбина.


Министър Мариана Георгиева разгледа спортните площадки и физкултурния салон на гимназията. „Развитието на ученическия спорт е ключов фактор за развитието на националния спорт. Ето защо наш приоритет ще бъде развитието на спорта в училище, което означава и подобряване на материалната база. Спортната база в гимназията в Ботевград ще бъде пилотен проект” – заяви министърът.


Истински трогателна бе срещата  в учителската стая с бившите й колеги – Венета Терзийска, Пенка Стоянова и директорът Никола Близнаков.


Тази година в ПМГ „ Акад. Асен Златаров” ще се обучават общо 460 ученици. Приемът е изпълнен на 100%, като новоприетите са общо 128 ученици в 5-ти и 8-ми клас.


Кметът на общината Георги Георгиев също поздрави златаровци с първия учебен ден и заяви, че първите 20 по успех в учебната 2013 - 2014 година общината ще награди с лятна почивка на море.