Българските граждани, които са пребивавали извън страната повече от 183 дни в периода от 1 юли 1999 г. до 31 декември 2007 г. и не са ползвали медицинска помощ, заплатена от Националната здравноосигурителна каса в рамките на този период, могат да се освободят от задължението да внасят здравни вноски. За да направят това, те трябва да подадат декларация  в териториалната дирекция на НАП по постоянния си адрес в България. Декларацията може да се прати в НАП и по Интернет, подписана с електронен подпис или по пощата. Към декларацията трябва да се представят и копие от задграничния паспорт, в който са отразени датите на влизане и излизане от страната или удостоверение от съответната областна дирекция на полицията.
 Ако тези българи решат да ползват здравни услуги, заплатени от НЗОК в България, ще трябва да възстановят здравноосигурителните си права, като внасят в продължение на 6 месеца здравноосигурителни вноски или заплатят еднократно сума в размер на 12 вноски върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица.
Допълнителна информация за реда за освобождаване от задължението за плащане на здравни вноски, необходимите документи и попълването на декларацията може да се получи от Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Българите, пребиваващи в чужбина могат да зададат въпросите си и чрез електронната поща на адрес infocenter@nra.bg