От 27 до 29 септември в местността Кокалското се проведе Втори национален туристически ученически събор „Златна есен 2013” - Етрополе. В него участваха настоящи и бивши членове на секция „Високопланински туризъм и ориентиране в природата”, създадена по проект „Успех” към ОУ „Н.Й.Вапцаров” – Ботевград, с ръководител Веселин Марков.


Учениците бяха  разделени в две възрастови групи 5 – 7 клас и 8 – 12 клас. Те се  състезаваха в следните дисциплини: „Спортно-туристическа щафета”; „Теглене на въже”; „Построяване на палатка”; „Дартс”; „Стрелба с въздушна пушка”; „Палене на огън”; „Майсторско управление на велосипед”; „Оказване на долекарска помощ”. Някои от участниците премериха сили и в конкурса за най-хубава рисунка на тема „Обичам в планината”


И тази година учениците от ботевградското училище се завърнаха с призови места
Възрастова група 5 – 7 клас зае първо място в дисциплината „Оказване на долекарска помощ” и трето място и бронзови медали в „Теглене на въже”. Първо и второ място в конкурса за рисунка завоюваха съответно Мартина Лазарова и Вяра  Иванова. Иван Йончев се класира втори в надпреварата „Майсторско управление на велосипед”.


Възрастова група 8 – 12 клас спечели трето място и бронзови медали в отборните  дисциплини „Теглене на въже” и „Палене на огън”. Маргарита Николова от същата възрастова група се класира на второ място в конкурса за най-хубава рисунка.


Участието на ботевградските ученици във Втория национален туристически съюз се осъществи със съдействието и помощта на Туристическо дружевство „Венеца” - . Ботевград.