Администрацията на община Ботевград е направила значителни пропуски в счетоводното си оформяне, но все пак е получила заверка с резерви от Сметната палата, това показват резултатите от одита за 2012 година. При изготвянето на баланса на община Ботевград не е спазен един от основните счетоводни принципи за равенство между началния и крайния счетоводен баланс. По сметка "Сгради" са осчетоводени 66 477 лева по-малко от крайното салдо за 2011 г., а по шифъра за дълготрайни материални активи в процес на придобиване - с 66 477 лева повече от края на 2011 г.

"По сметка "Незавършено строителство, производство и основен ремонт" неправилно са осчетоводени 13 638 889 лева за изграждане на регионално депо за неопасни отпадъци на общините Ботевград, Правец и Етрополе по Оперативна програма "Околна среда" за 13 183 631 лв. и за строително-монтажни работи за изграждане, реконструкция и ремонт на брегоукрепващи съоръжения на реките Рударка и Новаченка за предотвратяване на наводнения в село Новачене, община Ботевград по "Регионално развитие" - 455 258 лв., вместо по сметки "Разходи за придобиване на инфраструктурни обекти чрез външни доставки" и "Основен ремонт на инфраструктурни обекти чрез външни доставки" и осчетоводяване задбалансово по сметка 9902 "Инфраструктурни обекти", пише в одита на Сметната палата.

От Сметната палата пишат, че за обработка на счетоводната информация в общинската администрация в Ботевград се ползва програмен продукт AJUR-7, но въпреки това приходите, трансферите и параграфите за операции с финансови активи и пасиви не се въвеждани в счетоводната система, а в екселски таблици, от които се обобщава информацията.

Отделно в системата на община Ботевград има второстепенни разпоредители, които нямали програмни продукти и обработвали счетоводната информация ръчно. Такива са детската ясла, кметството в с. Новачене, дом "Надежда за деца, лишени от родителски грижи" в с. Гурково и общинският пазар. "Това крие риск от допускане на грешки при обобщаване на информацията и представянето й в обобщената оборотната ведомост", смятат експертите и добавят, че не е създадена организация за автоматизиране на процесите по обобщаване на отчетните данни, получавани от структурните звена към общината.