Андреа Бочели е на път да се сдобие с диплома по пеене. Това ще стане на 22 октомври, в музикалната консерватория Giacomo Puccini в Специя, Италия. За маестро Бочели определено важи максимата, че някои неща с годините стават по-ценни. Докторът по право наскоро навърши 55 години, но това не му пречи все по-вдъхновено да се впуска в нови предизвикателства.


Между умората от турнета, успеха от многомилионните продажби на албумите му и отдадеността на изпълнената с любов публика, днес най-обичаният глас на света е на път да положи поредния изпит по личностно усъвършенстване - академична защита на неговата невероятна дарба да пее.


Предизвикателството този път поставя звездата в ролята на студент и колега/съкурсник на собствения му син Амос, който учи пиано в същия институт.


Последното препятствие пред Бочели за получаването на магистърската степен по вокално изпълнение ще бъде разширено обсъждане пред комисия върху подготвената от него дисертация „Стойност и значение на оперно пеене в началото на третото хилядолетие".


Изпълнителят с над 20 годишен професионален опит, покорил най-големите световни сцени, е изготвил разширен анализ, посветен на състоянието на оперното изкуство и неговите медиатори. Приносът на редица доказани музиканти, учени и колеги, един от които е Пласидо Доминго, дава на дисертацията добавена стойност.