Националната превантивна кампания на полицията "Зима” започва на 5 ноември, съобщиха от пресцентъра на МВР. Инициативата е на отдел "Пътна полиция” при Главна дирекция "Национална полиция”.


Началото на кампанията ще бъде дадено днес, 5 ноември, от 10:30 часа в сградата на Съюза на българските автомобилисти в столицата, пл. "Позитано” №3.


Целта на кампанията е да организира превантивни действия за намаляване на предпоставките за пътнотранспортни произшествия през есенно-зимния период; да осигури пълната подготовка и оборудване на автомобилите и останалите превозни средства за движение при зимни условия; да подобри уличното осветление и другите условия за безопасност в населените места и извън тях.


Традиционни партньори на Пътна полиция са Съюзът на българските автомобилисти, Асоциацията на автомобилните производители, Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация” при МТИТС, Български червен кръст.


От  5.до 11 ноември в пунктовете на СБА шофьорите могат да проверят фаровете и състоянието на гумите си. Проверката е безплатна, а трудът за регулиране на фаровете или друга операция по подготовката на автомобила за зимния период ще бъде с 20% по-евтин. От СБА напомнят, че изключително важно за сигурността е да се подменят летните гуми със зимни и за един автомобил да не се използват различни видове и размери гуми.