Проф. Виктор Чучков, който е дългогодишен приятел с италианския маестро Енио Мориконе, смята да му подари български икони, пише "Монитор". „Той ще дойде у нас буквално часове преди концерта, а не както бе предвидено два дни по-рано.


На 7 декември в Берлин ще получи Европейската награда за кино на Европейската киноакадемия. Призът му се дава за лентата „Най-добрата оферта" на режисьора Джузепе Торнаторе. И като дойде, ще му е много напрегнато. Няма да има време за нищо", каза пред „Монитор" Виктор Чучков. И допълни,че италианският му колега много харесва българските икони. Буквално обожава и храм-паметника „Св. Александър Невски".


Виж Рилския манастир не е видял, защото винаги е идвал за кратко в родината ни. Маестро Чучков бе почетен гост на представянето на биографията на Мориконе, която съдържа 132 страници на английски, немски и италиански и е комплектована с 4 диска с 60 от най-паметните му творби. „Винаги е лаконичен, когато си говорим по телефона", обясни създателят на детската песничка „Дъга". Италианецът има железен режим ¬ става в 5.30 сутринта. Прави задължителната си гимнастика, пие кафе, чете вестник. И към 8 вече е над белия лист", разказа още проф. Чучков.


През 1996 година Енио Мориконе прави музиката за филма „Nostromo" /Боцманът/ на Джоузеф Конрад. И споделя с Виктор Чучков, че му трябва някакъв характерен инструмент, който да пресъздаде атмосферата, в която се развива действието ¬ джунглата на Венецуела. „До този момент не познаваше кавала като инструмент. И аз казах, че имам уникален инструмент и уникален изпълнител. Запознах ги с Теодосий Спасов. Той се справи чудесно. А Мориконе буквално се захласна по диапазона, който може да изкара един кавал", обясни пред „Монитор" Виктор Чучков