Албумът на Тумбаито е най-интересният, който напоследък е излизал на българския музикален пазар. Слава Богу, че това се случи, защото напоследък артистите не издават албуми и от това страда българската публика, каза в интервю за БГНЕС певицата Нина Николина.


Тя участва в едноименния албум на групата със страстни латино ритми с песента "Нетърпение". "Работата с Тумбаито е дългогодишна. На първо място ни свързва приятелство, те са страхотна компания за път и за работа на последно място. Ние все се шегуваме, че работата малко пречи на купона. Момчетата са страхотни, това са най-добрите музиканти в България и за мен е голяма чест, че ме поканиха да участвам в този албум", каза Нина. Тя е категорична, че излизането на албума на Тумбаито е събитие, което помага на българската култура.


"В албума на Тумбаито сме събрали голяма част от българските хитове от средата на миналия век досега и сме ги преработили в латино, салса варианти", разказа и тромпетистът Михаил Йосифов, който също е част от групата. "Албумът е резултат от 2,5-годишен труд, основно на Калин Вельов, защото той е ръководителят на проекта, ние го подкрепяхме с каквото и както можехме", допълни той. Макар песните с огнени ритми да излизат посред зима музикантът смята, че те звучат много добре независимо от сезона.


Голяма част от парчетата са латино версии на златни български хитове. "В старите песни винаги има нотка на носталгия, освен това ние сме големи фенове на латино музиката. Когато започнах да свиря латино, ми направи впечатление каква обща мелодика имат латиномузиката и старите български естрадни песни. Затова обединихме сили, за да придадем такъв облик на тази музика, която е наше културно наследство и то не трябва да се забравя. По този начин и напомняме за част от песните", каза още Йосифов. Той допълни, че макар за създаването на хубавата музика да се изисква доста труд, музикантите предимно са се забавлявали в процеса на работа.