„Прогнозите за рязко спадане на температурите и сняг на територията, обслужвана от ЧЕЗ, не ни плашат. Готови сме да работим денонощно, за да осигурим максимално спокойствие и сигурност на нашите клиенти. Снабдили сме екипите си с всичко необходимо за да се справят с евентуални последици от влошаване на времето.”, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.


Компанията е подготвена и вече мобилизира всички аварийни екипи във връзка с очаквания снеговалеж в Северозападна България. Дежурните служители са готови да действат незабавно при евентуални аварии. С цел максимално бърза и координирана реакция компанията поддържа контакт с местните власти и Гражданска защита.


Резкият спад на температурите традиционно води до покачване на консумацията, показват данните на ЧЕЗ, което оказва влияние на месечните сметки за електроенергия. Компанията припомня обаче, че това зависи от индивидуалното потребление на всяко едно домакинство. Компанията съветва потребителите да подхождат рационално към потреблението на електроенергия. Доказано е, че ако поддържате в жилището си 1 градус по-ниска температура от обичайното, това може да намали сметката с до 10%. Освен до понижение на сметките разумната консумация ще позволи да бъдат избегнати опасни претоварвания по мрежата в резултат на нарасналата употреба на отоплителни електроуреди.


Клиентите могат да подават сигнали за аварии на денонощната информационна линия на ЧЕЗ на телефон 0700 10 010 на цената на един градски разговор от всяка точка на България.