Двама от тях са от Етрополе, единият все още се укрива от полицията
До арестите се стигнало, след като на 20 ноември, около 21.50 часа, помощ от полицията потърсила 41-годишна жена от свогенското село Томпсън, след като двете с дъщеря й били ограбени в дома им.
При огледа на местопроизшествието полицейските служители са изяснили, че минути по-рано след изненадващо спиране на тока в къщата нахлули двама маскирани.
Единият от тях запушил устата на 18-годишната девойка, а другият заплашил с нож майката, принуждавайки я да каже къде са бижутата й. След като взели златни накити с общо тегло около 42 грама, сумата от 2 050 лева и личната и дебитната карта на майката, след което двамата са избягали.
След едноседмични издирвателни действия органите на реда са разкрили, че престъплението е извършено от четирима криминално проявени мъже.
За срок до 24 часа били задържани 34-годишният с инициали Г.И. и 24-годишният с инициали И.И. от Своге и 24-годишният с инициали Х.Ц. от Етрополе.  Продължава издирването на техния съучастник – 23-годишен жител на Етрополе, който към момента се укрива от органите на реда.
В хода на разследването полицейските служители разкрили, че двамата етрополци са автори и на втори подобен грабеж, извършен на 20 октомври в правешкото село Джурово. Час след полунощ, отново маскирани, те проникнали през прозореца в къщата на 75-годишния Лазар Лазаров, бивш директор на завод „Малък Искър”
След като привели възрастния човек и 65-годишната му съпруга в безпомощно състояние, те отнели метална каса с около 40 грама златни накити, документи, два телевизора, два мобилни телефона и близо 2000 лева.
Част от инкриминираните вещи са намерени и иззети от заложна къща в Своге.