Депутатът Светлин Тaнчев напусна ГЕРБ, защото цени свободата. Това стана ясно от мотивите на народния представител, които той предостави на медиите. „Едно от безспорните завоевания на българската демокрация през последните години е възможността всяка личност да се чувства свободна, както в усещането си за собствено достойнство, така и в осъзнатата позиция за равнопоставеност сред българските граждани.
С мярата, че собствените му права свършват там, където започват правата на другите. Особено ярко това важи за човек, който по волята на хората е избран за народен представител. Като такъв, избран от 26-и МИР в 42-рото Народно събрание от листата на ПП ГЕРБ, през последните месеци осъзнавам всекидневно, че се отдалечавам от своите ценности, че ставам съпричастен към съвършено непродуктивна политика.
Желанието ми да напусна парламентарната група на ГЕРБ е продиктувано от волята ми да бъда изразител на интересите на онези, които са ме избрали за техен представител. Не бих искал да бъда в ролята на съдник на своите колеги. Предпочитам да гледам конструктивно в бъдещето. Да отстоявам европейските принципи за развитието на България - тази перспектива, която ПП ГЕРБ прокламира при своето създаване", пише Светлин Танчев. Той е народен представител от 26 МИР София-област. Заявлението му за напускане е подадено в понеделник.
Танчев е четвъртият депутат, който напуска парламентарната група на доскорошните управляващи. Първа и след жесток скандал от партията си тръгна Искра Фидосова. После напусна и снахата на богатия производител на строителна техника Киро Киров - Йоана. Тя обаче предпочете да напусне изцяло Народното събрание. Преди седмица групата на ГЕРБ напусна и Георги Марков, който вече също е независим депутат.