През последните няколко години рязко се увеличиха болните от захарен диабет в Ботевградска община, заяви управителят на болницата в предаване на местната телевизия. "Всеки втори, който постъпва за операция, се оказва, че има и диабет" - заяви лекарят. Според него най-голямата опасност идва от неглижирането на проблема от самите пациенти. "На всеки от тях обясняваме, че трябва да спазва строг хранителен режим, а още щом излезе от кабинета, човекът си купува самун бял хляб, а вечер си пийва обилно алкохол. А иначе се чудят защо започват да не виждат, защо ги болят краката и т.н." - коментира д-р Филев. Заради заболяването, което вече е с размерите на епидемия, в болницата правят специален кабинет, в който хората с диабет или застрашени от него, ще се обучават. Кабинетът ще бъде оборудван с мултимедия, така че на пациентите да бъдат показвани и образователни филми по темата. Целта е хората да са информирани за болестта, как да следят нивото на кръвната си захар и най-вече какъв хранителен режим да спазват.
Кабинетът се ремонтира и оборудва с финансовата подкрепа на фирма „Ново Нордиск”. най-големият производител на инсулин в света. А идеята за него е на ендокринолога д-р Бошняшка.
Лекарите казват, че много често пациентите са готови да приемат и по 10 вида лекарства, но да не променят режима на хранене. И този факт се оказва най-трудната част от контрола на диабета. Освен това пациентите не се обучават достатъчно, което е най-смисленото и необходимо в борбата с това заболяване. Защото един непросветен диабетик може да опорочи всякаква терапия, дори и с най-модерните лекарства, които са ефективни при спазване на определено меню и двигателен режим.
"Ако сте с наднормено тегло или сред роднините ви има болни от диабет – значи сте застрашени и трябва да бъдете внимателни към здравето си" - съветват лекарите. Емоционални натоварвания, различни заболявания, вирусни инфекции, операции винаги се отразяват на стойностите на кръвната захар. Тя не може постоянно да се мери, но пациентът трябва да е информиран кога се налага да го прави по-често, тъй като терапията е гъвкава и изисква постоянно балансиране между хранене, физическа активност, емоции, евентуално друго заболяване. И диабетикът сам трябва да полага големи усилия за себе си, категорични са лекарите.
Според статистиката около 9% от населението у нас над 20 г. има диабет, а около 25 въобще не са диагностицирани. Според д-р Филев за Ботевград тези цифри са по-високи.
По данни на Световната здравна организация болните се увеличават със 7 млн. всяка година. Стресът и обездвижването са сред причините да расте главоломно броят на засегнатите и да говорим за пандемия.