С официално тържество в големия салон на читалище „Христо Ботев” социалистите отбелязаха 120 години от създаването на своята партийна организация в Ботевградския край. Юбилейната годишнина уважиха: Георги Първанов – президент на Република България в периода 22 януари 2002 – 22 януари 2012 год, Янаки Стоилов – зам.-председател на Националния съвет на БСП, Йорданка Кринчева – председател на Български антифашистки съюз – София област, народните представители Корнелия Нинова, Александър Паунов, Борис Цветков и Кирил Добрев, ръководството на областния съвет на БСП, представители на общински съвети на партията в Софийска област и други.
Тържеството започна с компютърна презентация, която проследи моменти от създаването, развитието и дейността на социалистическото движение в Ботевградския край. То води своето начало от 1893 година, а за негови учредители се считат Георги Атанасов, Никола Георгиев, Георги Христов, Рачо Бъчваров и още няколко млади хора, които по онова време учат в новооткритата гимназия, както и техни учители.


Благодаря за поканата да участвам в това красиво, силно тържество, с което отбелязваме годишнината на Вашата партийна организация. Това е един повод да отдадем своята почит, своята дълбока признателност, своето преклонение на онези, които преди 120 години посяха и в Орхание семената на социалистическата идея. Да се преклоним пред онези, които през следващите десетилетия отстояха тези идея с цената на живота си. 120 години са много. Никоя друга партия не може да се похвали с такава богата, противоречива, ярка история. Тези тържества, които правим в цялата страна, връх на които се явява ежегодният събор на Бузлуджа, са поводи да изразим своята гордост, своето самочувствие, дори да дадем своята политическа равносметка, да обърнем погледа си напред към бъдещето. Това е моментът, в който ние трябва да си кажем, че в нашата история има много подем, има възход, но има и периоди на спад, на неуспехи, на поражения дори. С тези думи започна поздравително си слово Георги Първанов.


Поздрав към местните социалисти отправи и Янаки Стоилов. Пред присъстващите той прочете поздравителен адрес от Сергей Станишев. „Уважаеми социалисти и симпатизанти на Българската социалистическа партия в Община Ботевград, от името на Националния съвет на БСП и от свое име Ви поздравявам по случай 120-тата годишнина на ботевградската партийна организация. Силата на нашата партия е в уважението към традициите, към поколенията преди нас, които в години на тежки изпитания са отстоявали нашите ценности за социална справедливост и демокрация”, се казва в част от поздравителния адрес на председателя на НС на БСП. 


„Една партия на 120 години е длъжна да умее да слуша не само похвали, но и да прави трезва оценка на грешките си по изминатия път. Общинската организация на БСП през годините доказа, че умее и двете неща. Само по този начин може да бъде съхранена и да пребъде благословената идея за социална справедливост и да се работи за нейната реализация”, каза в словото си д-р Веселка Златева – председател на ОбС на БСП – Ботевград.  В края на тържествата програма тя връчи призове в две категории – за ветерани и приемственост. В първата бяха наградени Цветана Велчева и Георги Ганчев - дългогодишни членове на формацията, а във втората – Николина Цолова – за принос в развитието на младежката организация на БСП, и Ваня Стефанова – за организационна работа в партията. С благодарствени грамоти бяха удостоени активни членове на ръководството на БСП в Ботевград – Цветан Коцев, Цветанка Банкова, Пенка Георгиева и Пенка Гешева.
Веселка Златева покани на сцената народния представител Корнелия Нинова, която връчи партийни книжки на двама млади хора, избрали БСП за своя партия.