„От Игнажден до Коледа”, така беше наречено снощното тържество в ЦДГ „Слънчице”, организирано в навечерието на днешния Игнажден.
Децата пресъздадоха българските традиции. С коледарски наричания, стихчета и подходящо облекло припомниха  всичко около предколедните и коледни празници.  
„Замъчи се Божа майка от Игнажден до Коледа, та си доби Млада Бога!”
Игнажден: /навсякъде цитираме казаното от децата/ - „Нарича се „полазник”, ако първият човек, който дойде в къщата е добър, през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко.”
„На този ден не се взима и не се дава нищо назаем”. „На този ден не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят.”
„На този ден мъжете не впрягат добитъка, за да е здрав и пъргав през цялата година”.
Бъдни вечер: „Ганке, я иди на чешмата да донесеш вода да омесим питката за Бъдни вечер. По пътя да не капне нито капка, да мълчиш през цялото време. Водата за питката трябва да е „мълчана”.
„Хайде, Станке, излез да изметеш, че ще дойдат коледарите. А ти, сине, да донесеш „бъдника” за довечера. Сложихме слама. На трапезата трябва да има всичко, което се е раждало през годината. Ястията да са постни. Блюдата трябва да са нечетни по брой.”
Следват наричанията от най-стария в семейството с вдигната пита над главата: „Колкото житни зърна има в тази пита, толкова късмет за всички! Колкото високо вдигам питата, толкова да е високо житото на нивата!”
Стопанинът на къщата разчупва питата, като първото парче се поставя до иконата, второто се дава на най-възрастния, а след това и останалите от семейството поемат своите парчета. И започва търсенето на парата. На когото се падне ще е паралия през цялата година.
Коледа: Коледарите започват да пеят още на двора, посрещат ги сърдечно с кравайче за всеки.
„Стани, нине, господине,
дошле сме ти добри гости,
добри гости – коледари.”
И отново наричания в къщата – за стопаните, за добитъка, за плодородие, здраве и късмет: „Колкото звезди по небето, толкоз здраве в тази къща, с мед и грозде, с хляб и вино тая къща да е пълна! Ха кажете, дружино, „Да бъде!” и дружината го казва от все сърце и душа.
След това се изредиха песните и стихчетата за Коледа и Коледната елха, в очакване на добрия старец Дядо Коледа.
Накрая вместо Дядо Коледа, учителките раздадоха на всички малчугани гевречета, за здраве и берекет.
Всичкото това се случи снощи благодарение упоритата работа с децата на техните учителки Светла Димитрова и Иванка Николова и на музикалната ръководителка Диляна Гоцева.
За тяхната работа и отличното представяне на децата, получиха поздравленията и благодарността от  директорката на градината Павлина Златарева.