От четири години сдружение „Разнообразни и равни работи” работи по различни образователни проекти, обхващащи учебни заведения на територията на Община Ботевград. Те се финансират от фондациите „Америка за България” и „Тръст за социална алтернатива”. Проектите са насочени към децата от етническите малцинства и социално неравностойни семейства. Основни цели на проектите са: обхващане на децата в детските градини, където да се подготвят за постъпване в училище; мотивиране на учениците за получаване на по-високо образование; социализиране на учениците от първи до осми клас; допълнителна професионална подготовка на учениците за трудова реализация; подготовка на завършващите средно образование за кандидатстване във висши учебни заведения. За постигане на тези цели сдружение „Разнообразни и равни” също осигурява средства за частично заплащане на таксите в детските градини, за подготовка на ученици по основните учебни предмети в основните училища и за подготовка на учениците от 11-ти и 12-ти клас за кандидатстудентски изпити и за допълнителна професионална квалификация.


По заявка на директорите организацията закупува учебници, помагала, облекла за стаж и спортни принадлежности на учениците. На онези от тях, които пътуват от други населени места, са предоставени карти за транспорт.


От сдружение „Разнообразни и равни” отчитат конкретни резултати от работата по проектите: все повече родители от ромския етнос записват децата си на предучилищна подготовка; повишаване на общия успех на учениците; значително намаляване на безпричинните отсъствия; няма ученици, отпаднали от училище. Тези резултати дадоха основание на фондация „Тръст за социална алтернатива” да финансира още три проекта през тази учебна година. Единият от тях е по стипендиантската програма. Одобрени са 16 стипендианти от трите средни училища в Ботевград. Тези ученици са с много добър успех. Десет от тях пътуват от други населени места и са деца от социално слаби семейства. Учениците са снабдени с всички необходими учебници и помагала, както и с карти за пътуване на обща стойност 10 800 лева. Вторият проект е „Икономика на бъдещето, равен достъп до образование в Община Ботевград”. В него са обхванати ОУ „Васил Левски” – Ботевград, ОУ „Св.св.Кирил и Методий” – с. Скравена, ОУ „Отец Паисий” – с. Врачеш и ОУ „Св.св.Кирил и Методий” – с. Липница. Във всяко училище са създадени по седем групи за допълнителна подготовка по Български език и литература и по математика. В ПГТМ „Христо Ботев” и ТПГ „Стамен Панчев” са формирани по четири групи, в които  ученици от 11-ти и 12-ти клас се подготвят за кандидатстудентски изпити.


През настоящата учебна година започна реализацията на  пилотен проект в детските градини на  Литаково и Новачене - „Готови за училище 2013/2014 год.”. В него са обхванати 50 деца. На всяко  едно от тях се заплаща месечна такса в размер на 36 лева за посещение на детска градина, а на 25 родители от село Литаково ежемесечно се предоставят по един ваучер за храна на стойност 20 лева.