Собствениците на вече прекратилата дейност търсачка TorrentSpy ще трябва да заплатят 111 милиона долара глоба, реши окръжният съд на Лос Анджелис. Наказанието е за извършени нарушения на авторски права, съобщава Асошиейтед Прес.

TorrentSpy се използваше за търсене на материали, разпространявани чрез мрежите за файлов обмен с поддръжка на протокола BitTorrent.

През 2006 година обаче Американската асоциация на филмовите компании (MPAA) предяви иск срещу TorrentSpy,като обвини сайта в подпомагане на пиратството чрез опростено търсене и сваляне от интернет на защитени с авторски права материали.

Първоначално TorrentSpy беше принуден да прекрати услугите за потребители в САЩ, по-късно да въведе система за филтриране на връзките към пиратски материали и най-накрая да прекрати дейността си.
Собствениците на сайта коментират, че съдебните изисквания са били несъвместими с начина на работа на търсачката.

Тази седмица съдът в Лос Анджелис удовлетвори исканията на холивудските киностудия за изплащане на компенсации за нарушени авторски права от компанията Valence Media LLC, оператор на TorrentSpy.
Всяко нелегално сваляне на филм или епизод от телевизионно шоу е било оценено като глоба от 30 хиляди долара.

Асоциацията МРАА е внесла иск за 3700 нарушения на копирайта, като по този начин общата сума на глобата възлиза на 111 милиона долара.

Valence Media LLC, от своя страна, се готви да инициира процедура на фалит и изисква от съда да прекрати влизането в сила на решението.