Стряскащи резултати от експеримент на предаването „Здравей, България" по Нова телевизия с дизелово гориво. То започна да мръзне само при минус 13 градуса, а нормата у нас е този процес да започва при минус 20 градуса.
Проби от гориво са взети от 7 български бензиностанции - шест от водещи вериги и един по-малък обект.
Бутилките с дизела бяха поставени във фризер за около час.
Промяната на цвета и кристализацията на дизела се дължи на наличие на парафини и неустановени примеси в нафтата, обясни инж. Радослав Киров, управител на сервиз, който често се сблъсква с последствията от зареждането на дизеловите автомобили с некачествено гориво. Такива промени в него при ниски температури увреждат горивните филтри.
Друг проблем е примесването на нафтата с по-евтиния бензин, посочи специалистът. Неговото наличие води до увреждане на горивната система на дизеловите автомобили, особено на съвременните, които са оборудвани с комън-рейл система. Твърдите частици пък износват буталата и цилиндрите.
Още преди излагането на отрицателни температури обаче в някои от взетите проби се наблюдаваше вода и утайка на дъното на бутилките.
Резултатите от теста учудиха представител на контролните органи. Петър Костадинов от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор се съгласи, че наличието на вода в нафтовото гориво не е приемливо, но отбеляза, че подобни случаи са намалели в последните години, за миналата е имало само един или два в рамките на направените проверки.