- Г-жо Иванова, вие сте първата жена, оглавила областна дирекция на МВР, следователно - най-успялата полицайка от кариерата в България, засега. Кажете лесно ли се командват над 700 мъже, и то въоръжени?
- Не знам. Никога не съм командвала женски състав и не мога да направя разликата - дали жени по-лесно се командват. Аз от 18 години съм в системата на МВР и откакто съм пораснала в йерархията, само мъже са ми били подчинени. В Седмо РПУ бях началник на група "Тежки престъпления". Бях единствената жена в групата, преди да я оглавя. После дойде още една... В тия среди сме все мъжки момичета, не се различаваме особено от мъжкия състав. Разбира се, аз и в най-смелите си мечти не съм се виждала като директор на областна дирекция на МВР (ОДМВР). Тоя пост, откакто помня, винаги се е заемал от мъже. Трудно е за една жена да се докаже в система с мъжко мнозинство. Тя трябва да е три пъти по-добра в работата си от мнозинството, за да гласуват доверие, камо ли да поверят ръководна длъжност.
- Медиите благосклонно отбелязват женското присъствие в мъжките професии. Но някъде пишеше за вас язвително, че сте завършили техникум по сладкарство, изучили сте се за инженер химик и ако растете в МВР, то значи, че някой отгоре ви дърпа конците.
- Никой! Пропуснали са да отбележат, че съм и магистър по право. Не за година-две съм се доказала в професията. Тръгнала съм от най-ниското ниво и съм стигнала до най-високото, като съм се трудила денонощно, дори за сметка на личния си живот. Порочно е това мислене в България - че за да вървиш нагоре, трябва да си "човек на някого"... Ето, аз не съм такъв човек. Баща ми беше редови полицай в областната дирекция, той вдъхна уважение към професията и на мен, и на сестра ми, но само толкова. Винаги e наблюдавал отстрани кариерата ми, не ми е помагал и за назначението. Съвпадение беше, че през 1997 г. той се пенсионира, а аз започнах работа в МВР. Гордее се с мен, радва се на успеха ми. Също като майка ми, която беше инженер химик. Те, откакто са пенсионери, живеят в Горна Малина. Навремето аз тръгнах първо по пътя на майка ми, записах ХТИ, но прекъснах и почнах работа като сержант. После довърших инженерството, но записах и право, защото силно ме привлече бащината професия.
- Силно ви привлече бащината професия? С какво? Не с "високата" заплата, предполагам, нито със заетостта по празници, когато другите татковци са си били у дома...
- Харесвам от дете униформата, реда и дисциплината, които баща ми налагаше включително и във възпитанието на децата си. Сестра ми сега работи в ДАНС.
- Вероятно се е случвало да издадете заповед и да чуете зад гърба си снизходителното - "женска му работа"...
- Не. Не мисля, че давам поводи за снизхождение. Аз започнах като сержант в Седмо РПУ в София, бях после младши районен инспектор, оперативен, началник на група, началник на сектор "Криминален", началник на РПУ в Елин Пелин. Имам опит като подчинен и като началник. Знам, че в МВР заповедите се изпълняват без коментари, ако са конкретни, точни и адекватни.
- Трупали сте опит и като полицай на улицата, и като криминалист, който разследва грабежи, убийства. Как гледате от шефското бюро сега на трудностите, които сте срещали в работата си по-рано?
- Като директор сега имам възможност да отстраня всички неща, които в течение на работата си съм смятала за неправилни.
- Имате ли идея за някаква промяна в организацията на ОДМВР, която да улесни колегите ви?
- Трябва да се дават кратки и ясни разпореждания. Да се поставят една, две, най-много три конктретни задачи в началото на работния ден, а в края - да се изисква доклад за изпълнението им. Не бива на полицая да му се поставят по 10-15 задачи и да не е ясно какви конкретни действия са предприети по тях. Трябва да се знае, че в МВР груповите началници са най-важните. Уверявам ви.
- Най-малките началници са най-важни, така ли?
- И така може да се каже. Защото това са хората, които задвижват механизма на работа в МВР. Когато началникът на групата си е на мястото - опитен и компетентен, не е трудно да се разкрие престъпление. Аз като директор залагам първо на превенцията (предотвратяването на престъпленията), на второ място е тяхното регистриране и разкриване, а на трето - повишаване на доверието в полицията. Третото е първо по значение, то е най-голямата ми мечта.
- Но как ще стане?
- С работа. Ако колегите си вършат качествено работата по всеки заявителски материал и разкриват всяко престъпление, с много малки изключения хората ще ги уважават. Трудът, когато е целенасочен, упорит и непрекъснат, не може да остане незабелязан.
- Битовата престъпност, която тормози хората, изглежда непобедима. Грабят, бият и убиват за пари... А повечето от кражбите не се разследват поради малозначителност.
- Всеки заявителски материал, който постъпи в районните управления, ще се разследва. Без значение дали става дума за един меден котел или колци за домати. Котелът и колците не са маловажни за човека на село. Те са му важни, защото му трябват.
- Но ще имате ли достатъчно хора, коли и бензин, за да се отзовавате на жалбата на всяка баба?
- Трябва. Затова въведох двусменен режим на работа за районните инспектори. С него работното време в МВР в региона става неограничено. Целта е малките населени места да бъдат посещавани от униформени и в тъмната част на денонощието, да има по-голямо присъствие на полиция. Има доста хора, които живеят далеч от града и не могат да идат в РПУ-то там да се оплачат. Зависими са от транспорт, от пари, гледат животни, не могат да ги оставят. Полицаят трябва да бъде по всяко време близо до тях.
- Най-дългите битки на вашите предшественици в ОДМВР-София бяха с магистралните бандити - с Крокодилите, с видните навремето контрабандисти Косьо Самоковеца и Барона. Кои са сега криминалните авторитети в региона?
- Ако питате хората във всеки град - и в Костинброд, и в Сливница, и другаде, ще ви кажат, че си знаят хората с прякорите. Наблюдаваме ги. Слава Богу, в момента няма такава организирана престъпна група като Крокодилите. Има по-малки групи, една от тях - за въоръжени грабежи, обезвреждаме сега. Но на мястото на бандите, които разбиваме, идват други, за съжаление.
- Крокодилите и Барона в момента са на свобода, макар да имат известни неприятности в съда... А Косьо го наказа Бог като че ли, а не властта. Това не ви ли обезсърчава?
- Не, не. Не!
- Кое неразкрито престъпление най-силно ви предизвиква?
- Неразкритото убийство на Юри Галев през 2010 година на пътя между Боровец и Бели Искър. Подхванали сме го сериозно и се надяваме скоро да има с какво да се похвалим.
- От бившата ГДБОП чувахме, че Галев е убит от групата за мокри поръчки начело със Сумиста. Но това твърдение го няма между кориците на делото "Килърите", по което Сумиста и хората му са подсъдими.
- Ние първо ще поработим, ще хванем убиеца, а после ще говорим. Така е по-разумно, не мислите ли?
- Опозицията коментира, че вместо да се бори с престъпността, МВР разработва в момента тия, които протестират срещу властта. Вие знаете дали е така.
- Знам как е в областната дирекция, която ръководя. Тук ние не се занимаваме с разработка на протестиращи граждани. Помагаме само със сили и средства на колегите от София-град, когато охраняват обществения ред на протестите.
- Да не искате да кажете, че откакто сте областен шеф на МВР, политическа поръчка не сте получавали?
- Точно това казвам - не съм получавала. Вярвам, че няма да получавам и по-нататък. Не виждам в това нищо чудно. Вътрешното министерство е по закон деполитизирано.