Йордан Йорданов е социалдемократ от 1989 година. От осем години е главен секретар на Обединена социалдемокрация. На 11 януари тази година е преизбран на същия пост  в партията. Той е общински съветник от групата на ГЕРБ в Ботевград.


Г-н Йорданов, как ще обясните присъствието си на пресконференцията на АБВ? Питам Ви, защото то предизвика недоумение, породено от факта, че на местна почва Обединена социалдемокрация е коалиционен партньор на ГЕРБ.


Ние сме в разговори с г-н Първанов от доста време. Той обмисля този ход не от вчера. Г-н Първанов знае, че ние сме автентичните социалдемократи и знае също, че аз съм заместник на д-р Петър Дертлиев, на когото той, преди да почине, остави пълномощно, с което да представлява партията в Социнтерна, в ПЕС и в страната. Това го казвам за първи път пред медия. Само един месец, след като той почина БСП ни направи преврат в партията. Разцепи я на няколко разклонения. Едно от тях отиде с БСП. Това е лицето Георги Анастасов , което трети мандат е депутат. Но голяма част от социалдемократите останахме без да влизаме в други политически формации. Нас властта не ни съблазни. Участвахме в избори, но всеки сам си избираше за кого да гласува. Ние знаехме, че нашият път е обединение, но на този етап това не беше възможно. Ние нито имаме средства, нито имаме медии, и по-страшното е, че нас не ни долюбват. Социалдемократите никой не ги долюбваше и по времето на д-р Дертлиев, и сега, защото те обичат да казват каквото мислят, нашата програма винаги е била най-прагматичната. И да се върна на въпроса, който ми зададохте. Няма да скрия, че непрекъснато поддържахме контакти с Калфин – едно уважавано лице, социалдемократ. Много надежди възлагаше на него д-р Петър Дертлиев. Той уважаваше много и Георги Първанов. Аз съм присъствал на техни срещи. Д-р Дертлиев обичаше Първанов като свое дете. Съветваше го да не се блазни от властта, да не влиза по никакъв начин във властта, за да „не изгори” като Жан Виденов. Предупреждаваше го не за драго, а за това, че има по-голяма мисия – да поведе своята партия. Разбира се, тук е може би грешката на Георги Първанов, че се съгласи да стане президент. Нищо лошо – той беше един успешен президент. Въпросът е, че остави партията в ръцете на това момченце. За което си признава, че е негова грешката.
На 11 януари проведохме национален съвет, на който присъстваха 80% от членовете на ръководството. Единодушно се прие решение да влезем в новото формирование, да работим активно за кандидатурата на Ивайло Калфин за евродепутат. Знаехме какво ще последва след три дни. Моята надежда е, че чрез Калфин ние – социалдемократите ще се съберем в едно на изборите. Това е наложително. И по-голяма притегателна сила от това да имаш пред себе си такъв обединител – аз не мога да си представя. Не е тайна, че Калфин е номиниран за един от най-успешните евродепутати. Най-активен, с най-много предложения за промени в закони.


На пресконференцията Георги Първанов заяви, че за АБВ ГЕРБ е основен опонент, а другите са конкуренти. В Ботевград обаче Вашата партия – Обединена социалдемокрация, подкрепя ГЕРБ. Не мислите ли, че ситуацията, в която се намирате, е абсурдна?


Очаквах подобен въпрос. Не е абсурдна, защото всичко зависи от правилата. Уставът на нашата партия дава пълна свобода на общинските организации да избират кого да подкрепят на местни избори. И аз ще Ви дам пример – на четири места сме издигнали общи кандидати с БСП. Кметът на Велики Преслав е от БСП, а председателят на ОбС е социалдемократ. На седем места сме заедно със СДС. В Карлово нашите хора работят великолепно с тази формация. Там издигнахме заедно кандидатурата на Кабаиванов за кмет – един разумен човек. Случаите с ГЕРБ са най-много. С тях сме в коалиция, и то неписана, за което вината е на ГЕРБ, разбира се. Ще бъда откровен – на ръководството на ГЕРБ не им „увряха” главите. Затова ще си понесат наказанието още на следващите парламентарни избори, да не говоря за местни. Ние ги съветвахме в лични срещи с г-н Борисов да се отворят, да се отварят и вляво, и вдясно, защото те не са никаква дясна партия. По действията си в Парламента БСП е по-дясна партия от ГЕРБ. Те не го приеха и не позволиха да направим истинска коалиция. Няма да скрия, че ние сме с Георги Георгиев заедно в трите му мандата. Той направи коалиция. Това е коалицията на кандидата, който представи най-добрата платформа. Аз така го разбирам. И понеже не съм бил предател никога, а и не съм и принуждаван да казвам такова нещо, всички в нашата група знаят, че аз съм си социалдемократ. Всички знаят, може би и за това ме уважават, че аз няма да изменя никога на моите идеи и на д-р Дертлиев, Бог да го прости. Така че нямаме проблеми. И пак повтарям – това се дължи на нашия демократичен устав.


Активизирането на АБВ може ли да доведе до разцепление в БСП, как мислите?


Не съм симпатизант на БСП и не искам да мисля за техните помисли лоши за разцепления. Тази партия е много специфична, не само заради това, че там са повече възрастни хора. За тях всеки един, излязъл от партията, независимо по какви причини, може да е бил напълно прав и справедлив за това, че напуска, остава враг, докато е жив. Участта на Калфин на мен ми е ясна. Те и него ще го заклеймят, но в интерес на истината те никога повече няма да намерят качествен кандидат като него за президент. Това го казвам отговорно. Едва ли, след като вижда каква злоба се излива срещу Калфин и Първанов, някой независим би дръзнал да се кандидатира от БСП за президент. БСП ще се капсулира още повече, според мен. Много техни членове, симпатизанти на Първанов, разумни хора ще гласуват за АБВ. В това съм сигурен.
Искам да кажа нещо, което ми е направило впечатление в изказване на Калфин за омразата. Една устата журналистка му каза, че сега ще бъде оплют от враговете си. Той отговори, че няма врагове и че в съвременния свят тази дума е зачеркната, и би трябвало да има опоненти. И продължи: „Да са ни живи и здрави! Те могат само да ни държат в кондиция, за да си постигаме целите, които сме си поставили.”.
Омразата е пагубна за самата личност, която я изпитва, чисто здравословно – пагубна. Знам, че тук, във Вашата медия, ще има помия. Нека да я има. На моите опоненти искам да кажа да помислят за здравето си, да отидат да се прегледат преди да напишат нещо. Защото изчезва нацията…!