Пътната обстановка в Североизточна България постепенно се нормализира след обилните снеговалежи и снегонавяванията в района. Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Отменено е ограничението всички тежкотоварни превозни средства да бъдат задължително с вериги по път I-5 Русе – Бяла. Отпадна и ограничението за движението на камиони над 12 тона в област Разград.
Проходите „Република“, „Предела“, „Котленски“, „Печинско“, „Рожен“ и „Пампорово“ са отворени за движение за всички видове превозни средства. През „Ришки“ всички товарни МПС задължително трябва да бъдат с вериги, а през „Петрохан“ е необходимо да са без ремаркета и полуремаркета, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".  


27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканските пътища. Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да шофират със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. Блокирането на движението от моторни превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори. Само през изминалото денонощие е оказана помощ на над 100 тежкотоварни МПС.


Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.