Историческият музей бе домакин на литературна вечер „Творим промяна със словото”. В нея взеха участие поетите Роберт Леви, Ясен Атанасов и Иван Димитров. Авторите бяха представени от Стефка Граматиков – председател на Дружеството на литературните творци „Стамен Панчев” – Ботевград. Тя се обърна към присъстващите с думите: „А щом сте тук, сигурно сте съгласни да поздравим с „Добре дошло” Словото, което е причина за Сътворението даже според Библията! Ние, човеците обаче, сякаш сме позабравили това и вместо чрез Словото да съзидаваме духовност, чрез него рушим хармонията на света, в който най-големият творец ни е отредил централното място като „венец на природата”! В опит да си припомним, че да бъдеш творец е мисия и отговорност, защото творците са призвани да задават духовните ориентири на една нация, да й сочат хоризонтите, с господин Здравко Лесичков – след няколко разговора, се решихме да опитаме да реабилитираме Словото, като организираме тази творческа вечер. В нея дума ще имат поетите. Сред нас са трима Донкихотовци на Словото – може би малко познати на ботевградската общественост, но добре известни сред столичната културна общност.”.
Стихове на тримата поети прочете Поля Дишкова – ученичка от 12-ти клас на ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров”. Гостите също прочетоха свои творби, вдъхновени от съвременни събития и обществени процеси, от историята на страната, от красотата на българската природа и усилията на природозащитниците да я опазят, от прекрасни мигове, споделени с близки хора и приятели.
И тримата автори се определят като модерни поети, които не пишат в класически стих и рима. Познават се от протестите. Роберт Леви и Ясен Атанасов се запознават на гражданските протести през 1990 год. През 2013 год. отново надигат глас срещу управлението на страната. Тогава се срещат с по-младия – Иван.
„Това, което ни обединява, в никакъв случай не са протестите, това просто е личен избор на всеки един от нас. Ние се познаваме като поети и се ценим като такива”, сподели Роберт Леви.
Поетичната вечер постепенно премина в дискусия за ролята на поезията в днешния живот, за нивото на българската литература, за творците от миналото и настоящето, от малкия и големия град, за ценностите в живота и за недостатъците на българина, един от които е, че се възприемаме като врагове. Местните поети се включиха със свои стихове, въпроси и мнения по актуалните теми.
По време на събитието Стефка Граматикова обяви, че амбициозната идея на неговите организатори  – Дружество на литературните творци „Стамен Панчев” и Здравко Лесичков – собственик на конната база в Скравена, е  „Творим промяна със словото” да стане мото на един бъдещ национален поетичен конкурс. „Идеята е да популяризираме словото”, каза тя.