Неотдавна излезе статистика, според която над 130 милиарда лева са само спестяванията на българите в български банки. Не е ясно каква би била сумата, ако към богатството на нацията се прибавят недвижимостите у нас и по света, влоговете в чужди банки, дяловете и акциите от фирми у нас и навън. Бихме могли да прогнозираме, че сигурно е над половин трилион лева.
Кои от нас контролират най-големи богатства е въпрос, който мнозина си задават. Не броим пари в дюшеци, а се опитваме да прогнозираме в числа влияние в бизнеса. А българските делови хора наистина вече имат такова. Особено след като в последната година българският бизнес започна стремително да “колонизира” съседните страни – предимно Македония и Сърбия, но също и Румъния, както и бивши руски републики като Украйна.

ТИХОМИР МИТЕВ – ИВО КАМЕНОВ – МАРИН МИТЕВ
2.5 МИЛИАРДА ЛЕВА
2 160 428 000 лв. е сумата, която събират като обща пазарна капитализация листваните на борсата дружества, контролирани от триото бизнесмени. Акцииите им в сравнение с миналата година са скочили със 188 232 000. Основните дружества в групата са Химипорт, Централна кооперативна банка, Зърнени храни България, Св. Св. Константин и Елена, БРП. Извън борсата остават трите авиокомпании на предприемачите, някои от морските им хотели, медийният бизнес, които ако се прибавят към сумата, тя би скочила над 2.5 милиарда лева.

ВАСИЛ БОЖКОВ
1.5 МИЛИАРДА ЛЕВА?
Човекът, за когото се смята, че контролира най-голямо индивидуално богатство в България, е Васил Божков. Неотдавна бившият президентски съветник по икономическите въпроси Димитър Иванов, който от много години работи в Лондон, без да споменава името на бизнесмена, изчисли, че той владеел 3.45 % от 41 милиарда брутен вътрешен продукт. Определи го като “най-заможния българин”. Малко от дружествата, които той контролира са листвани на борсата, където предвекиднеска капитализация може да бъде направена за Мостстрой и Холдинг Пътища. Факт е, че бизнесменът акцентира на сектора инфраструктура в дейността си, която обхваща и много други браншове – туризъм, хазарт, застраховане, недвижимости, транспорт.

БАНКИ
ИВАЙЛО МУТАФЧИЕВ И ЦЕКО МИНЕВ
800 МИЛИОНА ЛЕВА
ПЕТЯ СЛАВОВА И ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА
783 милиона лева е пазарната капитализация на най-голямата банка, останала българска собственост – ПИБ според предвеликденската справка от борсата. В определени моменти сумата надминаваше значително заветните 1 милиард лева. Банката е  контролирана от нейните основатели Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев, които имат и инвестиции в туризма.
Същото важи и за двете най-състоятелни банкерки в България. Петя Славова (I Bank) и Цветелина Бориславова, чийто останал дял в СИБанк според цената, на която миналата година бе продаден контролният пакет в трезора може да бъде пресметната на около сто милиона евро или двеста милиона лева. Жената до софийския кмет Бойко Борисов в края на миналата година се похвали и със собствеността върху Пампорово, където обаче тази зима бе отбелязан изключително слаб сезон поради липса на сняг.