МВР започна офанзивата си срещу все по-увеличаващата се битова престъпност в понеделник, изпращайки първите 7 екипа на жандармерията да патрулират в общините Ихтиман, Своге, Костинброд и Сливниц, обяви тази сутрин главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.
Използването на жандармерията за патрулиране в най-засегнатите от битовата престъпност области бе анонсирано през миналата седмица, като отговор на зачестилите репортажи за ограбени и пребити възрастни хора, живеещи в по-малки и слабо населени места.
Той за пореден път отрече, че ръстът на криминални прояви може да се дължи на продължителното командироване на униформени около парламента заради масовите антиправителствени протести последните 6-7 месеца.
Междувременно началникът на оперативен дежурен сектор в дирекция "Специализирани полицейски сили" Красимир Григоров обяви, че превантивните действия на МВР срещу битовата престъпност обхващат общо 12  области – София, Враца, Монтана, Видин, Плевен, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Бургас и Силистра и други. Операцията се провежда с 54 екипа, 146 служители и 45 автомобила от цялата страна, като ще се правят ежедневни анализи и отчети за работата им.