През изминалото денонощие на територията на Софийска област са проверени 341 лица и 240 МПС. Задържани като заподозрени в извършването на кражби са 10 лица от криминалния контингент, съобщава ОДМВР.


В първия ден на акцията са иззети над 300 литра контрабанден алкохол, 3400 къса цигари и 3.5 кг. тютюн без български бандерол. Задържани са извършителите на две кражби в Ботевградско и една в Ихтиман. Седем лица от криминалния контингент са задържани като заподозрени в извършването на кражби.


С цел обезпечаване на сигурността в малките и отдалечени населени места и недопускане на престъпни посегателства върху личната собственост на гражданите от 10 февруари на територията, обслужвана от ОДМВР- София, са командировани 28 служители на Специализирано полицейско управление- София, разпределени в съвместни наряди заедно със служители от полицейските управления в Ихтиман, Ботевград, Елин Пелин, Самоков, Сливница, Костинброд и Своге.
Акцент в работата на съвместните патрули са активизиране наблюдението и контролът над криминалния контингент за ограничаване на престъпите деяния, предотвратяване извършването на тежки криминални престъпления и  груби нарушения на обществения ред с цел превенция и своевременно установяване на извършителите.
В първия ден на мащабната операция смесени екипи са патрулирали в 6 села и вилни зони на територията на Ихтиман, в 17 села на територията на Драгоман, Сливница и Божурище, в 7 села в Самоковско, 5 села и вилни зони на територията на Елин Пелин, 4 села на територията на Ботевград, 3 села в Костинбродско и 4 села и вилни зони на територията на Своге. В тази връзка за подобряване на средата на сигурност по отношение противодействието на битовата престъпност в районните управления „Полиция“ са изготвени мерки в краткосрочен и средносрочен план. След ежедневен анализ и на базата на информацията от интерактивната карта на престъпността екипите ще бъдат пренасочвани приоритетно в районите с повишена концентрация на престъпни посегателства спрямо собствеността на гражданите.


С 12 районни управления „Полиция“ и 10 полицейски участъка ОДМВР- София обслужва население около 247 000 души, населяващи 17 града, 238 села и 83 махали. С оглед постигане на най- висока степен на ефективност ръководството на областната дирекция  е провело среща с представителите на всички институции, ангажирани с проблема, на която е обсъдено взаимодействието и са разпределени отговорностите и ангажиментите на всяка една институция. Срещи и съгласуване на действията са проведени и с кметовете на всичките 22 общини в областта.