64 имота за няколко милиона лева е наследила през 2012 г. председателката на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова.  28 от тях са в Литаково и един парцел от над 6000 кв.м. в Ботевград.

За една година тя е станала собственичка на части от 5 апартамента в София, жилище в курорта „Слънчев бряг“ и в Плевен, къщи в Славяново, село Литаково и Плевен, 4 парцела в квартал „Горна баня“ и един в район „Овча купел“, пет в Славяново, един в Литаково и Ботевград и два имота в беленското село Татари.

Апартаментите в София се намират в централните райони „Оборище“, „Средец“, „Триадица“ и „Лозенец“, като най-малкият от тях е 84 квадрата, а най-големият – 221 кв м.

От имотната й декларация до Сметната палата става ясно още, че тя е собственик и на 28 имота – ниви и ливади в ботевградското село Литаково, 9 ниви и ливади в престижния столичен квартал „Горна баня“, 1 дка гора в квартал „Княжево“ и 5 дка ниви в свиленградското митничарско село „Капитан Андреево“.

В документа Венета Шопова е посочила изрично, че всичките тези имоти, които според брокери на имоти струват няколко милиона лева, е получила напълно безвъзмездно.


Венета Шопова е родена през 1968 г. в гр. Славяново. Завършва Руска езикова гимназия в Плевен и Юридическия факултет на СУ. Била е адвокат в Софийска адвокатска колегия, старши юрисконсулт в Областна администрация на Софийска област. От март 2006 г. работи в КЗЛД като старши юрисконсулт, впоследствие като директор на дирекция „Правна и международна дейност”, а в края на 2007 г. с решение на парламента оглавява институцията.