Топлото време и влагата благоприятстват развитието на кърлежите, а те,  както знаем, са причинители на редица инфекциозни заболявания.
Сред тях са Лаймска болест, Марсилска треска, Кримската-Конго хеморагична треска и Ку-треска.

Лаймската болест е една от на-разпространените инфекции, предавани с кърлежи. Между 20 и 30 на сто от възрастните иксодови кърлежи и 10 на сто от нимфите им са заразени с причинители на Лаймска болест. Клиничната картина може да имитира редица заболявания. Първият стадий започва след инкубационен период от 3 до 30 дни и се характеризира със зачервяване на кожата, което впоследствие бързо се разширява. Другите симптоми са увеличаване на лимфните възли в областта на ухапването, отпадналост, температура, болки в мускулите и ставите, невралгия, главоболие. Симптомите могат да изчезнат и без лечение, но причинителят остава в организма и заболяването може да прогресира. 
Вторият стадии се развива месеци след инфектирането. В тази фаза пациентите често съобщават за умора, проблеми с концентрацията, и световъртеж. Типични са кризите на изпотяването и епизодите със силно учестен пулс. Характеризира се с някоя от следните клинични прояви – невралгии, ставни, очни, засягане на сърцето, червени петна по кожата. Третият стадий са усложненията от нелекуваната Лаймска болест, години след заразяването.

Марсилската треска е другото най-разпространено заболяване, предавано чрез кърлежи. Заразяването става при ухапване от кучешки кърлеж и по-рядко при попадане на телесното съдържание на кърлежа през конюнктивита и при размачкването му с пръсти.
Марсилската треска е разпространена предимно в Южна България и Черноморието. На мястото на ухапването често се появява тъмно петно, покрито с тъмна коричка, което в много от случаите остава незабелязано. След скрит период от 3-7 дни заболяването притича с висока температура, силно главоболие, ставни болки отпадналост, гадене, повръщане, След 3-4 дни по тялото се появява едропетнист обрив, включително по дланите и стъпалата. При нелекуваните случаи може да се стигне до тежко засягане на черния дроб, бъбреците, нервната система и поява на кръвоизливи. През последните години се наблюдава зачестяване на тежката форма. При своевременно и адекватно антибиотично лечение настъпва оздравяване и пълно възстановяване.

Ку-треска се причинява от селскостопански животни – крави, кози и овце. При тях инфекцията протича без клинична проява. По време на размножителния период на животните – чрез родилните ципи и  околоплодните води се отделят голям от причинителите на болестта. Човек се заразява при вдишване на пръски или прах, съдържащи причинителя, или при консумиране на заразени продукти. Скритият период е от 3 до 30 дни. Заболяването започва остро с висока температура, втрисане, отпадналост, силно главоболие и мускулни болки. При голяма част от заболелите се развива пневмония. В някои случаи след години заболяването може да хронифицира като засегне и сърцето. При своевременно и правилно антибиотично лечение настъпва оздравяване. За профилактика срещу Ку-треска е необходимо млякото да се консумира само след термична обработка.

Кримската-Конго хеморагична треска е най-тежко протичащата, но за щастие най-рядко срещаната инфекция, пренасяна чрез кърлежи. Заразяването може да стане чрез ухапване от кърлеж и при допир с кръвта на болния по време на неговото изследване, обслужване или при медицински манипулации. Треската започва с висока температура, втрисане, главоболие, мускулни болки, проявяват се обилни кръвоизливи по кожата, венците и вътрешните органи. Може да доведе до смърт. Възстановяването е продължително. Лечението задължително се провежда в инфекциозно отделение.

Модел на поведение след ухапване от кърлеж:
-забитият в тялото кърлеж се изтегля с пинсета чрез постепенно издърпване, без въртене и без извиване;
-насочване към хирургично отделение – при дълбоко впит кърлеж или при останали части от него след опит за отстраняване;
-щателна дезинфекция на кожата след отстраняване на кърлежа – с йод, спирт или одеколон;
-отстраненият от тялото кърлеж се носи за изследване. В противен случай се унищожава.

Профилактика срещу ухапване от кърлеж:
-носене на предпазно облекло  в светли цветове при навлизане в райони с гъста растителност;
-използване на репеленти за кожата и перметрин за дрехите;
-ежедневен оглед на тялото за впити кърлежи, с цел недопускане на продължителен престой /особено внимание трябва да се обръща на “предпочитаните” от кърлежите места – окосмената част на главата, корема, под мишниците, в слабините и в гънките на коляното;
-оглед на домашните кучета;
-редовно почистване на падналите клони и гниещите листа, окосяване на тревата, ограничаване достъпа на животни в тревните площи на населените места. 

Информацията е предоставена от РИОКОЗ - София област.