Съвсем скоро предстои да се случи едно дългоочаквано събитие, особено за любителите на спорта в общинат, а именно откриването на новата спортна зала. С наближаването на момента на нейното официално откриване, освен разбираемото любопитство от това как изглежда залата отвътре, все по-актуални стават и въпросите относно издръжката, управлението и стопанисването, както и начина на използване на това безспорно модерно спортно съоръжение. В настоящия материал ще се обърне внимание на някои факти, свързани с издръжката и управлението на други общински спортни имоти, като ще се засегнат въпроси относно целесъобразността и законосъобразността на тяхното стопанисване и експлоатация.


По-голямата част от общинските спортни имоти - старата спортна зала, спортно тренировъчния център "Балкан", по известен като ледената пързалка, учебно-тренировъчния център "Васил Левски" и тенис кортовете се стопанисват и управляват от спортно дружество "Балкан". Конкретно за първите два обекта това става след решение на Общински съвет Ботевград от лятото на 2008-ма година, на базата на което Община Ботевград ги предоставя безвъзмездно на спортното дружество с договор за управление с 5 годишен срок.


Законосъобразно ли са отдадени спортните имоти – публична общинска собственост за стопанисване и управление на спортно дружество „Балкан“?


Съгласно чл.14 от Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, имот-публична общинска собственост със спортно предназначение може да бъде предоставен за стопанисване и управление БЕЗВЪЗМЕЗДНО само на „специализирани предприятия и юридически лица на общинска бюджетна издръжка или бюджетно финансирани“. Чл. 12 ал.1 и ал.3 от Закона за общинската собственост също ясно указват, че имотите – общинска собственост се предоставят БЕЗВЪЗМЕЗДНО за управление на юридически лица и звена на общинска бюджетна издръжка или на други юридически лица на бюджетна издръжка. В случая СД "Балкан" е юридическо лице с нестопанска цел, регистрирано по Закона за юридическите лица с нестаопанска цел и в този смисъл НЕ Е юридическо лице нито на общинска бюджетна издръжка, нито на бюджетна издръжка, каквото е изискването на ЗОС и респективно на общинската Наредба. Освен това, петгодишният срок, за който тези спортни имоти са отдадени за стопанисване и управление на спортното дружество, изтече през лятото на 2013-та година и досега няма ново решение на ОбС Ботевград, което да разреши подновяване или удължаване срока на договорните отношения.


Как се управляват и издържат общинските спортни комплекси?


Както вече споменахме, спортните комплекси де юре се управляват и стопанисват от спортно дружество "Балкан" на базата на договор. Персоналът, който е назначен в тези обекти, са служители по трудови правоотношение със сдружението. Де факто обаче всички управленски функции са иззети от Общината. Общинският съвет, по предложение на кмета, утвърждава длъжностите и щатните бройки в тези два спортни обекта. По същия начин се определят условията и начинът на ползване на спортните съоръжения, както и цените на предоставяните услуги. Управленските функции на спортното дружество изглеждат напълно фиктивни. Това се потвърждава и от начина на финансиране издръжката на тези обекти. По предложение на кмета Георгиев и с решение на Общински съвет Ботевград, вече няколко години двата спортни комплекса - "Балкан" и "Васил Левски", се издържат изцяло със средства, осигурени от резерва на делегирания бюджет на функция "Образование". На практика всички разходи - заплати и осигуровки на служители, консумативи и други, се изплащат от Община Ботевград, но преминавайки през сметките на спортното дружество. Всъщност начинът, по който парите влизат в СД "Балкан", не е съвсем ясен, тъй като, както стана ясно наскоро, от няколко години има наложен запор върху банковите сметки на дружеството. Това става след като то губи дело, заведено от адвокат, за неизплащане на възнаграждение по договор за предоставяне на юридически услуги, и е осъдено да изплати една не малка сума, което до момента все още не се е случило.


От друга страна, всички приходи от двата спортни комплекса се отчитат обратно в общинската каса.


Всички тези взаимоотношения, както организационни, така и финансови, не биха изглеждали толкова странни, а напротив - напълно нормални, ако въпросните спортни обекти се стопанисват и управляват от общинско предприятие или звено към общинската администрация. Спортно дружество "Балкан" обаче няма такива правни обвързаности и зависимости с Община Ботевград. По закон то е самостоятелно юридическо лице, регистрирано по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Това налага да направим някои разяснения.


Какво представлява спортно дружество "Балкан", кой го управлява и каква дейност извършва?


Спортното дружество е наследник на някогашното дружество за физкултура и спорт „Балкан”, под чиято шапка бяха обединени всички спортове в общината. Освен това, всички спортни обекти – държавна собственост, като старата спортна зала, тренировъчната зала, хотел „ Балкан” и други, се стопанисваха и управляваха от него. Промяната в обществено-икономическите отношения от началото на 90-те години и последвалите редица законодателни промени дадоха възможност на различните спортни секции към ДФС „Балкан” да се регистрират като самостоятелни юридически лица. Последната законова форма, под която спортните клубове, „облякоха” юридически дейността си, е регистрация по влезлия в сила през 2001-ва година Закон за юридическите лица с нестопанска цел. Оттогава е и последната трансформация на някогашното ДФС „Балкан”. По същия закон то се регистрира като сдружение „спортно дружество Балкан”, с членове спортните клубове – бивши спортни секции към дружеството. На практика единствената зависимост на спортните клубове от спортно дружество "Балкан" тогава, бе използването на материалната спортна база, която до преди десетина години все още бе държавна и се стопанисваше именно от дружеството. След като в средата на изминалото десетилетие, държавата върна безвъзмездно на община Ботевград спортните обекти в града, на практика и формално отпадна всякакъв смисъл и необходимост от дейността и съществуването на спортно дружество „Балкан”. Спортните клубове имат своята юридическа самостоятелност, а спортната база има своя собственик в лицето на Общината, която да я стопанисва и управлява. 


Последните  данни  за проведено Общо събрание на СД ‘Балкан” са от 2004-та година, когато е избран нов управителен съвет на сдружението с  председател - кметът Георги Георгиев. Управителният съвет избира за изпълнителен директор Петко Колев, който е и главен експерт „Физкултура и спорт” в общинската администрация. Според закона обаче Управителният съвет се избира за срок до пет години, което показва, че настоящият такъв, без данни да е преизбиран, управлява два пъти повече от законно допустимия срок. Разглеждайки правното състояние на спортно дружество "Балкан", правят впечатление и други смущаващи пропуски и неясноти около юридическия му статус. По закон всяко юридическо лице с нестопанска цел, работещо в обществена полза, както по Устав се определя спортното дружество, задължително трябва да се регистрира в Министерството на правосъдието, където се вписва в специален регистър. Освен това, пак според закона, ежегодно тези лица подават справки и финансови отчети за дейността си. Справка в публичния регистър на Министерството на правосъдието обаче показва, че такова юридическо лице не фигурира в регистрите. В тях намираме баскетболния клуб "Балкан", клуба по спортна акробатика, по лека атлетика, шахматен клуб "Балкан..., но не и спортно дружество "Балкан"! Вероятно това сдружение, ако изобщо е било вписвано, вече е заличено от регистъра, по реда и при условията, посочени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел, което от своя страна автоматично води до ограничения в дейността му в обществена полза. Като например възможността неговата дейност да бъде финансово подпомагана от бюджетни организации, каквато е Община Ботевград. В тази връзка финансовите взаимоотношения между СД „Балкан” и Общината не изглеждат съвсем безпроблемни от законова гледна точка. 


Каква е необходимстта от отдаването на общинските спортни имоти за управление на спортното дружество и има ли конфликт на интереси във взаимоотношенията между община Ботевград и спортно дружество Балкан?


Ролята на СД "Балкан" в управлението и стопанисването на общинските спортни обекти очевидно е напълно формална и без никакво съдържание. Дейността на това юридическо лице се състои само и единствено в стопанисване и управление на отдадените му общински спортни имоти. Няма ясни аргументи защо тази дейност не се извършва директно от звено в общинската администрация и от общински служители, а се използва този начин на индиректно управление, чрез структурата на едно самостоятелно и независимо от Общината юридическо лице. Дали защото дейността на спортното дружество не се проверява от Сметната палата, тъй като за разлика от община Ботевград то не е организация на бюджетна издръжка, или защото по този начин, като служител на спортното дружество, един общински съветник може да заеме поста на управител на ученически спортен комплекс, без това да нарушава законовата забрана за едновременно съвместяване дейността на общински съветник и работата на общински служител? А възможни са и други не съвсем явни причини.


Има ли конфликт на интереси? Официално за това трябва да се произнесат компетентните органи и длъжностни лица. Например главният експерт "Установяване наличие или липса на конфликт на интереси" в общинската администрация, както и комисията със същото предназначение към Общински съвет Ботевград. Не може обаче да не отбележим факта, че в основата, а и по цялата верига на тези договорни взаимоотношения, стои едно и също лице - Георги Цветанов Георгиев, който, от една страна, представлява Община Ботевград в качеството си на кмет, а от друга - спортно дружество "Балкан" в качеството си на председател на сдружението. Макар и много вероятно договорите между двата юридически субекта формално да са подписани от други представляващи двете организации лица, то несъмнено е, че те са в пряка служебна зависимост от кмета на Ботевград. От една страна заместник кметовете пряко се назначават, както и уволняват, от кмета, а от друга, вторият представляващ СД "Балкан" - изпълнителният директор Петко Колев, същевременно е и служител в общинската администрация, и съответно негов работодател отново е градоначалникът. Нещо повече. Предложението за разпределение на средства в общинския бюджет за издръжка на спортните комплекси се внася за одобрение в общинския съвет именно от кмета. На практика излиза че финансовите средства се предлагат от него в качеството му на кмет, разрешава отпускането им пак в качеството му на кмет, а същевременно с това тези средства се управляват от него – в качеството му на председател на юридическото лице, стопанисващо и управляващо общинските спортни имоти.  Тези обстоятелства около разпределението и управлението на общински финансови средства изглеждат доста конфликтни.


След всички гореизброени особености, странности и конфликтни ситуации, свързани със стопанисването и управлението на общинските спортни обекти, остава надеждата, че начинът, по който ще се менажира и експлоатира новата многофункционална спортна зала, ще бъде напълно законосъобразен и целесъобразен, от което ботевградската общественост ще усети в максимална степен положителния ефект от съществуването на това модерно спортно съоръжение.