Въпреки проливния дъжд, тази вечер големият салон на НЧ „Тодор Пеев-1871” в Етрополе беше пълен. И си струваше, защото концертът-спектакъл, на който бяхме свидетели, си заслужаваше посещението и има с какво да се запомни.
Концертът започна с изпълнение на „Ретротон” с ръководител Виолета Цолова-Вили Рай.
В поздравителното си слово кметът инж. Богомил Георгиев посочи повратния момент в историята на България след историческото подписване на Сан-Стефанския мирен договор на 3-ти март 1878 година. С него се слага край на петвековното османско робство и се поставя началото на ново национално самочувствие и достойнството на нацията ни. 
Тази дата показва, че загиналите за освобождението и националното ни възраждане на България не са били напразни. Освобождението идва от братския народ на Русия.
След "Опълченците на Шипка" в изпълнение на Георги Билев, последва един стройно подготвен и перфектно изпълнен спектакъл, в който се редуваха песни, танци, рецитал, сценки от идването на русите в Етрополе, музикални изпълнения с участието на: РК „Традиция” с председател инж. Богомил Георгиев, ученици от ОУ „Христо Ботев” гр. Етрополе, Мажоретен състав на СОУ „Христо Ясенов” с ръководител Емилия Моновска, самодейни състави към НЧ „Тодор Пеев-1871”, актьори от Театрална трупа „Михаил Пенчев”, Георги Билев, Детска вокална група и Вокална група „Димана” с ръководител Диляна Гоцева, ВГ „Ретротон” с ръководител Виолета Цолова-Вили Рай, Детски танцов състав и ТС „Балканска младост” с ръководител Калинка Пушкарова, Народния оркестър към читалището.
Идеята за сценария е дело на Румен Петров, а сценарист и водещ беше Цветана Спасова.
Бурните аплодисменти на публиката и красивата кошница с цветя от кмета инж. Богомил Георгиев и председателя на ОбС Христо Андреев бяха наградата за отличното представяне на участниците в едночасовия концерт-спектакъл по случай 136-та годишнина от Освобождението на България.