Ренета Якимова се класира на първо място в училищния кръг на Четвъртото националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе на 12.03.2014 г. в ОУ „Васил Левски” - Правец. Тя спелува правилно думата confident и победи Иван-Асен Иванов, който зае второ място. И двамата ученици ще представят училището в регионалния кръг, което ще се проведе на 12 април в София.


В училищния кръг на състезанието взеха участие 26 състезатели от 3 до 7 клас. В продължение на 1 час участниците се състезаваха в 7 рунда. За всички имаше грамоти и награди, осигурени от организаторите.


Диктор на състезанието беше Касандра – доброволец от Корпуса на мира. В състава на Комисията бяха включени Боряна Димитрова – председател, Мариана Дикова и Анета Нинова - членове. За външен наблюдател беше определена Стефка Атанасова – преподавател по английски език  в ГПЧЕ „ Алеко Константинов”  - Правец. Сред присъстващите гости бяха Илиана Котова – директор на ОУ „ Васил Левски”  - Правец, Снежана Вълова  - заместник директор, учители и ученици.


Националният кръг на състезанието ще се проведе на 10 май в хотел Хилтън - София.


Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език.  Над 6400 ученици на възраст до 14 години се състезаваха в 264 училища в страната през седмицата от 10 до 15 март 2014 г. Участниците се подготвяха по предварително изготвен списък от 500 думи още от началото на месец декември.


Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни инициативи. В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира.
Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката. 


Развитието на състезанието може да следите на www.spellingbee-bg.com и на страницата във Facebook/ Bulgarian National English Spelling Bee.