Мъжът, който уби един полицай и рани още трима миналия петък, най-вероятно е имам сексуални контакти с майка си. Стефанка работила в БДЖ, където се трудел и мъжът й. По непотвърдени данни човекът се поболял след като разбрал, че собствената му съпруга и синът му си разменят ласки.


Майката се отнасяла със сина си като с малко дете. Наричала го "Пете" или "Петенце". Комшии доверили пред блюстителите на реда, че от жилището на Петкови се чували стонове и звуци като при правене на секс. Което нямало как да се случи с друга жена, тъй като стрелецът от години не излизал от дома си и не канел никого, освен двама-трима приятели, за да играят карти.


Всички близки на странното семейство са категорични, че за психическите проблеми и тяхното задълбочаване на Петко Петков е виновна само и единствено майка му. Всички виждали как мъжът става агресивен, асоциален и крайно рязък с децата от съседния училищен двор, но родителката била категорична, че няма да тъпче детето си с хапчета и няма да го вкара в лудница.


След края на стрелбата жената дори измислила хитър план как да бъдат ранени или убити още няколко полицаи. Тя решила да обяви, че Петков е мъртъв и полицаите могат спокойно да влязат в жилището без щитове. Само щастлива случайност, че органите на реда чули стоновете на стрелеца предотвратили още проливане на кръв.