Общинският съвет прие предложението за създаване на Общинско предприятие „Балкан”, което да стопанисва пет имота – общинска собственост: зала „Балкан”, учебен спортно-тренировъчен комплекс „Балкан”, учебен спортно-тренировъчен център „Васил Левски”, спортно-тренировъчен комплекс „Ботевград” и стадион „Христо Ботев”.


В хода на обсъждането съветници от опозицията направиха предложения, зададоха  въпроси и изразиха мнения, свързани с докладната на вносителя - кмета Георги Георгиев.


Христо Якимов предложи кметът на Ботевград да назначи временно изпълняващ длъжността „директор” на общинското предприятие за срок от шест месеца, в който да се проведе конкурс.Той попита дали средствата за издръжка на новото общинско предприятие са предвидени в бюджета на общината и не следва ли обектите, които са публична общинска собственост, да се преактуват като частна общинска собственост.


Кметът Георги Георгиев припомни, че по предложение на Йордан Йорданов – председател на Комисията за младежта и спорта към ОбС, в бюджета бяха предвидени 350 000 лева, от които 167 000 лева за издръжка на предприятието, а останалите средства за организиране на спортни прояви и за спортните клубове. Георгиев каза още, че предприятието може да стопанисва спортни имоти, които са и публична, и частна общинска собственост. Той не се съгласи с предложението за назначаване на временно изпълняващ длъжността „директор” и провеждане на конкурс за ръководния пост. Мотивът му бе, че законът не го задължава. 


Гавалюгов попита дали средствата за издръжка в размер на 167 000 лева са от тези 350 000 лева, които са предвидени в бюджета, или от резерва на училищата, който е 3% и отива за издръжка на обекти, които ще се стопанисват от новото общинско предприятие. „Считам, че финансирането на спортните клубове, които са самостоятелни юридически лица, нямат пряко отношение с дейността на това общинско предприятие. А в чл.6-2 на  Правилника за дейността на ОП „Балкан” се казва, че то организира, подпомага и финансира спортна дейност на населението на Общината и организираните спортни клубове. От това автоматично следва, че предприятието ще разпределя общинската субсидия за спортните клубове. Не е ясна схемата, по която то ще  разпредели парите на клубовете. Всъщност кой ще направи реалното разпределение?”, попита Гавалюгов. Той се поинтересува къде ще отидат и средствата от резерва по функция „Образование”.  Съветникът подкрепи колегата си Якимов, че трябва да се проведе конкурс за директорското място на ОП „Балкан”


Кметът Георги Георгиев отвърна, че средствата от резерва на детските градини и училищата отиват само за издръжката на ледената пързалка и учебно-тренировъчен комплекс „Васил Левски”. Необходимите средства за всички останали дейности и издръжка на предприето са от тези 350 000 лева, предвидени в бюджета на Общината. Кметът обяви, че ще издаде заповед, с която ще определи един от своите заместници да контролира дейността на предприятието. Разпределянето на средствата ще става в присъствието на председателя на Комисията за младежта и спорта Йордан Йорданов, а той от своя страна ще преценява дали да присъстват и останалите членове на Комисията. Това каза още Георги Георгиев и допълни, че всички спортни прояви в общината се организират от спортните клубове и училищата.


Последва дискусия по въпроса дали общинската субсидия за клубовете трябва да се разпределя чрез новото общинско предприятие, или не. Според Иван Гавалюгов общината трябва да превежда средствата директно на клубовете, тъй като общинското предприятие има отношение само към стопанисване на спортните имоти. „Не казвам, че е невъзможно, но е излишно”, допълни съветникът.


Георги Георгиев отговори, че законът не го позволява, с което Иван Гавалюгов не се съгласи. Той каза, че клубовете са получавали средствата директно от общината. Зам.-кметът инж.Красимир Андреев потвърди думите на кмета, че парите за клубовете са разпределяни чрез Спортно дружество „Балкан”.
 
Предложениета на Христо Якимов за назначаване на временно изпълняващ длъжността „директор” на новото ОП „Балкан” за срок от шест месеца, през който общината да организира конкурс, и общинското предприятие да се преобразува и закрива с решение на ОбС, като от текста отпадне възможността това да става по предложение на кмета, бяха подложени на гласуване, но не получиха достатъчен брой гласове.