Колкото повече присъства човек на такива тържества, каквото беше Ясеновското утро в големия салон на НЧ „Тодор Пеев-1871”, посветено на 125-та годишнина от рождението на патрона на СОУ „Христо Ясенов”, толкова по-трудно си отговаря на въпроса, броят на присъстващите ли определя качеството на мероприятието или насладата от поднесеното на публиката.
Защото днес бяха налице и двете, препълнен салон и прекрасно и безупречно подготвена и изпълнена от учители и ученици програма.
При запяването на Ясеновския марш, в салона беше внесено знамето на СО ”Хр. Ясенов”.
Започна  се с поздравителното слово от директорката Светла Вълова. Тя прочете и поздравителния адрес от кмета инж. Богомил Георгиев и съобщи, че са изпратени такива още от Мила Манчева-началник РИО София област, Иван Иванов - директор на ОУ ”Хр. Ботев” гр. Етрополе, Мария Фердинандова - директор на ОУ ”Хр. Ботев” с. Лопян, Издателство ”Просвета”, Стоянка Гинчева - директор на ОУ ”Георги Бенковски” с. Малки Искър.
Поздравителният адрес от РИО на МОН беше прочетен от Борянка Миланова – старши-експерт ОСО в инспектората. Поради отсъствие от страната, на тържеството не присъства началникът на РИО на МОН за Софийска област Мила Манчева. 
Директорката обяви и гостите: инж.Богомил Георгиев-кмет на Община Етрополе, Христо Андреев - председател на Общински съвет-гр.Етрополе и старши-експерт ОСО-РИО София област, Борянка Миланова – старши-експерт ОСО в РИО София област, директорите на другите училища от Общината, Валентин Цацов - председател на училищното настоятелство, членове на настоятелството, представители на фирми - партньори на училището, бивши учители и ученици, родители.
С особено отношение  беше съобщено името на арх. Йордан Аладжов, който е направил проект за изграждане на „Рицарски замък” по произведението на Христо Ясенов. Надява се реализацията на проекта да стане в Етрополе.
След т.н. „официална част”, над час и половина публиката беше грабната от безупречните изпълнения на мажоретните състави на Емилия Моновска, рециталът по стихове на Христо Ясенов, подготвен от Цветанка Николова и Цветана Спасова, скечовете по идея и режисура на Марияна Спиридонова и Петя Цекова, народните танци под ръководството на Калинка Пушкарова, различните по жанр музикални изпълнения и композиции, с участието на лъчезарните ученици от начален етап, както и на групите от гимназиален и прогимназиален етап.
Тези са участниците, останалото е упорита предварителна подготовка, безупречна стиковка на съставите по предварително определен сценарий и любовта към публиката, която в тези два часа беше взаимна.
Непрекъснатите аплодисменти, пеене заедно с изпълнителите и красивата кошница с цветя от кмета инж. Богомил Георгиев и председателя на Общинския съвет Христо Андреев са потвърждение за отлично  подготвения и осъществен празник на СОУ „Христо Ясенов”.