Провеждането на езиковите курсове се реализира по проекта "Подготовка на служителите от българската държавна администрация за ефективна работа с институциите на Европейския съюз", финансиран от Европейския социален фонд по Оперативната програма "Административен капацитет".

Обучението ще обхване общо 15 хиляди държавни служители от цялата страна, които ще преминат 8-месечен интензивен курс в две нива. Те ще бъдат разделени в групи до 15 души, които ще трябва да преминат по 120 учебни часа за ниво. Занятията ще бъдат разпределени в 8 учебни часа седмично. Курсовете ще се проведат по международна учебна система за обучение на възрастни по английски език "Straightforward". Успешно издържалите изпита служители ще получат сертификат и езиков паспорт "Europass". От Софийска област английски език ще участ 435 държавни служители.

Проектът е разработен от дирекция "Управление на човешките ресурси в държавната администрация" в Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР). Обучението по английски език е част от проекта и се реализира от гражданското дружество "Хоризонти", което спечели обявената от МДААР обществена поръчка. Тя е за 4 969 650 лв. без ДДС, като цената за обучението на един служител е 331.31 лв. без ДДС, в това число разходите за организиране и изпълнение на обучението, за учебници, помощни материали и документи за завършено ниво.