Нормативни абсурди в наредба, която не е променяна от 90-те години, позволяват на пияни шофьори да останат ненаказани, заяви пред БНР Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Изисква се например кръвните проби за алкохол да се взимат от лекар и да се съхраняват при специални условия.


"Направихме експертимент. Двама доброволци пиха водка, направиха им кръвни проби, които бяха изпратени в две лаборатории. Оказа се, че при резултатите има почти пъти и половина разлика - от 0.43 до 1,1 промила. В единия случай се отнема книжката за една година, в другия е невинен. Искаме да обърнем внимание на трите министерства - на МВР, на здравеопазването и на правосъдието, които си затварят очите и оставят пияните шофьори ненаказани. Питаме всеки ден защо тези неща не се променят", пита се Тодоров.


"Всяко изследване трябва да има своята методика. Нито една от лабораториите, които извършват изследванията не е акредитирана", каза по темата д-р Георги Тодоров, председател на "Буллаб". "Промилите не са мерна единица. Методът не е стандартизиран. Това означава да се прави при еднакви условия навсякъде", уточни той.


Има голяма разлика между алкохола и всичко останало, няма опасност от такова разминаване при другите изследвания, касаещи здравето, подчерта д-р Тодоров. Той също смята, че щом имаме наредба, която позволява на виновните да се измъкват от наказание, значи тя трябва да се промени.