Всяка година на 11 април Български антифашистки съюз – Ботевград почита паметта на загиналите в борбата срещу фашизма. Датата бе отбелязана тържествено в малкия салон на читалище „Христо Ботев”.


„Има дати и събития в историята, в живота на хората и народите, които остават незаменими следи с общочовешко звучене. Такъв е денят 11 април 1945 год. Вече 69 години прогресивните и демократични хора от цял свят отбелязват по достоен начин 11 април – Международен ден на политзатворниците, концлагеристите и пострадалите от фашизма и войните. Девизът е: „Хора, бдете! Никога фашизъм, никога война!”, това каза Цеца Банкова, която бе водеща на събитието.


Думата за слово бе дадена на Георги Гергинов - председател на БАС - Ботевград, който припомни броя на българите, загинали в антифашистката борба и войната. „Загиналите антифашисти от Ботевградска община наброяват 137 души, които по години се разпределят така: до 1940 год. -  41 жертви, 1941-1944 год. – 43, от 1944 до 1945 год. – 53 жертви. Някои от тях са удушени в казармата, разстреляни ятаци на Арабаконак, в местността Брезовица, убити при Батулия. От засада, предадени загиват Койна и Никола Мукански от Скравена. Без съд и присъда в местността „Сухото дере” са убити 12 антифашисти”, каза още председателят на БАС – Ботевград. Той призова: „Да съхраним историческата истина за страшните събития, отнели човешки жертви и да пазим паметниците, издигнати в тяхна памет”.


На присъстващите бе дадена възможност да споделят мисли, чувства и спомени от техния живот, свързани с днешната дата.
Галя Дикова – историк и член на ОбС на БСП, постави въпроса за разрушения паметник в памет на убитите антифашисти в ботевградската казарма. Тя подчерта, че той е с национално значение и трябва да се съхрани за поколенията.