Автобусът превозвал третокласници от ОУ „Н.Й.Вапцаров”. Децата се връщали от четиридневно зелено училище в Банско. От курортния град тръгнали два автобуса с ботевградски ученици. Единият от тях закъсал при Владая. Другият автобус пристигнал в Ботевград към 16,15 часа днес, съобщи Зорница Найденова – майка на дете, което било в закъсалия автобус.


„В продължение на шест час автобусът е останал при Владая. Своевременна организация за извозване на децата обаче не бе предприета. Автобусът, който пристигна в Ботевград към 16.15 часа, можеше да се върне за тях, но и това не се случи. Ние, родителите, имахме готовност да приберем децата си, но непрекъснато ни казваха, че всеки момент автобусът ще тръгне и има вероятност да се разминем по пътя”, сподели Зорница Найденова. Като всяка разтревожена за детето си майка в такъв момент, тя позвънила на туроператорската фирма „Стил Травел”, но й се обадил представител на ботевградската „Милпет”. „Възможно е местната фирма да е подизпълнител на софийската, нямам представа. Уведомиха ме, че горивото свършило, защото било източено през нощта, докато автобусът се намирал на паркинга пред хотела, където нощували децата. Подобно обяснение би звучало логично, но само ако индикаторът за горивото е бил повреден. В противен случай не го приемам за истина”, каза още Зорница Найденова.


Майката на третокласничката е потърсила правата си и пред Комисията за защита на потребителите. Оттам й обяснили, че за да подаде жалба, трябва да приложи към нея документ за платени разходи. „Платила съм общо 160 лева за четиридневно зелено училище на детето ми в град Банско, сподели Найденова. - Не съм получила документ за сумата, но в понеделник ще поискам да ми бъде предоставен такъв. Защото някой трябва да понесе вината за това, че десетгодишни деца бяха принудени да чакат шест часа в закъсал автобус”, категорична е тя.


Към 20.5 часа тази вечер учениците са пристигнали благополучно в Ботевград, информира Зорница Найденова.