Павлин Цветков, общински съветник от НФСБ, още двама негови съпартийци и екип на телевизия СКАТ са отишли на поклонение на лобното място на Гоце Делчев. Близо до село Баница, Серско, те са били задържани от гръцките власти. От пресцентъра на НФСБ съобщиха, че петимата са получили обратно личните си документи заедно с изискването на цивилните гръцки спец-полицаи да напуснат в най-кратък срок територията на Гърция.
Полицаите са обяснили, че по каналния ред са уведомили в полицията в град Сяр за желанието на българите да се поклонят и да положат венец на лобното място на Гоце Делчев. Оттам пък с посредничеството на полицията в Атина обратно пристигнала заповед от името на министъра на външните работи на Гърция, в която се посочвало искането на гръцката страна да не се извършва никакво поклонение и да не се поднася венец от българите. Изрично било посочено, че ТВ екипът и другите трима активисти на НФСБ трябва да напуснат по най-бързия начин територията на Република Гърция. Предупредени са били, че всеки опит за неизпълнение на заповедта, за видеозаснемане или снимки с мобилни телефони на каквото или когото и да е в района, ще бъде последван от задържане, конфискуване и унищожаване на кадрите. Гърците не са показали писмена заповед за принуждаването на петимата българи да напуснат страната – условие, без което никъде в ЕС не би трябвало да се осъществи извеждане на когото и да било извън страната, съобщиха от агенция "Фокус"
По-нататъшно изясняване на случая за българите можело да стане по дипломатически път. Спец-полицаите са разказали, че българският консул в Солун е уведомен, но той не бил знаел нищо за намерението на петимата да стигнат до мястото на гибелта на Гоце Делчев и с това се бил разграничил от поемането на някакви действия по случая. Консулът, както и посланикът ни в Гърция, придружават в момента българския премиер Орешарски в Атон.
Задържаните българи са Борис Ячев – кандидат за евродепутат от НФСБ и бивш народен представител, Георги Тренчев – общински съветник на НФСБ от Разлог, Павлин Цветков – общински съветник на НФСБ от Правец, репортерката Мария Цветкова и операторът Владимир Савчев от ТВ СКАТ, става ясно от пресъобщението на НФСБ.