На 5 май в 17.45 часа в ОДМВР- София бил подаден сигнал от тел. 112 за тежка катастрофа с пострадали на автомагистрала „Хемус“ в района на 39 км. посока София. При огледа на местопроизшествието е установено, че лек автомобил „Тойота“, движейки се с несъобразена скорост с пътните и атмосферни условия, по време на изпреварване е ударил движещия се отдясно на него по посока на движението лек автомобил „Опел Астра“, след което и двата автомобила са се преобърнали извън пътното платно. Пострадали са 15- годишно момче, настанено за лечение с фрактура на таза, без опасност за живота, и 30- годишна бременна жена- с контузии по тялото и главата. Водачите са изпробвани за употреба на алкохол- резултатите им са отрицателни. По случая в РУП- Ботевград е образувано досъдебно производство.


През почивните дни на територията на Софийска област са станали още нялко пътни произшествия, при които са загинали двама души. Също през почивните дни патрули от полицейските управления в областта са заловили водачи, които шофират в нетрезво състояние, съобщава ОДМВР. 


Около 11 часа на 2 май в с. Джурово за проверка бил спрян лек автомобил „БМВ“. Водачът бил тестван за употреба на алкохол, при което станало ясно, че 24- годишният П.П. от селото е седнал зад волана с 1.57 промила. Нарушителят отказал да даде кръв за изследване и е задържан за 24 часа.


На 3 май малко преди полунощ ботевградски полицаи спрели за проверка на ул. „Опълченска“ лек автомобил „Фолксваген Венто“, управляван от М.Б./33г./ Когато го тествали с дрегер, станало ясно, че водачът е седнал зад волана с 2.45 промила. Мъжът е задържан за 24 часа.


Около 19.23 часа на 5 май органите на реда от РУП - Правец също са задържали нарушител на пътя. При проверката на лек автомобил „Форд Транзит“ те констатирали, че 34- годишният Ц.К. от Ботевград управлява с 1.73 промила алкохол в издишания въздух. Нарушителят е задържан за 24 часа.


Пияни водачи с над 2 промила алкохол са заловени в Самоков и Своге. Срещу всичките задържани нарушители са образувани бързи полицейски производства за извършено престъпление по чл. 343Б от НК.