Снощи и тази сутрин миризмата в Скравена бе непоносима.  Причината е горящото сметище на Ботевград, димът от който вятърът разнася из Скравена. Най-осезаемо миризмата на бакелит се усеща на улиците “Петър Берон”,  “Алипи Първанов” и съседните. “Повече не се търпи – задушава ме се. Децата ни дишат отрови” – възмущаваха се днес жители на селото.
Кметът Иван Иванов потвърди, че  вчера миризмата се е усещала почти в цялото село. Миналата година от РИОСВ са правили замервания на въздуха и са установили, че в него има вредни емисии повече от допустимото – каза той. Въпреки подписките на хората обаче, нито една институция не взима мерки да се спре паленето на сметището в Ботевград.
Според Иван Иванов проблемът може да се реши от фирмата, която поддържа сметището – “Шеле”. Те могат да го запръстят и да осигурят охрана, която да не допуска запалването му.
Скравенчанинът Иван Гергов, който преди да се пенсионира е работил в министестрото на околната среда и водите, твърди, че държавата отпуска средства за решаването на подобни екологични проблеми. Въпросът е, че местната власт трябва да го постави, но явно това не е направено.