Когато домашният любимец на Кен Уилман спира и започва да побутва с муцуната си голям камък на пясъка, собственикът му няма представа, че е попаднал на скъпоценност. След като се прибира в дома си Уилман решава веднага да провери какво представлява жълтата отмолка. Изненадата му е пълна - там, на плажа в Моркемб, лежи голям къс амбра, или повръщано от кит.

Той бързо се връща на същото място, където къчето му Мадж побутва парчето камък, за да го прибере. Сам разказва, че за 3-килограмовия къс му дават
50 000 евро, но той иска да изчака по-добра оферта. Трите вида амбра се различават и на външен вид. Намерената е най-висококачествената и скъпа.

Високата цена е обичайна за нещо толкова рядко и ценно. То се ползва не само за създаването на най-скъпите и качествени парфюми, а и в кухнята. А за добиването му са необходими десетилетия. Името на това специално повръщано идва от английската дума за кехлибар - amber, защото цветът на къса много прилича на оттенъка на скъпоценния камък. Придобива го 20-30 г., след като се отдели от кита, и по-точно от определен негов вид - кашалота.