Депутатите от БСП за София област Корнелия Нинова и Кирил Добрев се срещнаха днес с жители на село Скравена и се отчетоха пред тях за работата си в Парламента. Корнелия Нинова определи като най-веща свършената работа по така нареченото антимонополно законодателство.


„Претърпяхме силен натиск от банки, от европейски посланици, от финансисти, но удържахме на него и променихме основно няколко закона, които са ориентирани към обикновените хора”, каза и тя и посочи следните примери. „Законът за банките – няма да има вече по девет вида банкови такси при един кредит. Намалихме ги на три. Може да си прекратите предсрочно кредита без да плащате наказателна такса. Кирил Добрев най-много работи по така наречените бързи кредити, където на хора в нужда им дадат по сто лева, а после им взимат по 1100. Със закон сложихме таван на лихвите и те не могат да надхвърлят повече от 50% от главницата годишно. Започнахме битката с електроразпределителните дружества, които явно предявяват претенции за увеличаване цената на тока и не ни си плащат задълженията към националната електрическа компания. Тя от своя страна задлъжнява, не си плаща на мините, например, а те на рудниците. Не изключваме да се стигне до отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества, защо те трябва да се научат, че в България ще работят по правилата така, както работят навън. Третата стъпка е за монопола на търговските вериги. Те измъчиха българските производители и ги докараха до фалит, като им взимат различни такси. Нов закон забранява тези такси и задължава веригите да си плащат на българските производители в 30-дневен срок. Това са примери от действията ни по антимонополното законодателство, които трябва да доведат до две неща - първо, големите да спрат да мачкат малките и второ, това да се отрази на цените. От тук нататък продължаваме с тази политика”, каза Корнелия Нинова.


По повод предстоящите избори за евродепутати, Кирил Добрев заяви: „Тези избори за нас са битка за оцеляване на Правителството, за това искаме ли да се върнем назад, или не. Ако това, което правим е в полза на хората, сигурен съм, че ще получим подкрепата им.”. Кирил Добрев поиска извинение за допуснатите кадрови греши от страна на управляващите.


По време на срещата присъстващите жители на село Скравена имаха възможност да задават въпроси към народните представители.


Днес Корнелия Нинова и Кирил Добрев се срещнаха и с жители на селата Боженица, Врачеш, Литаково и Трудовец, съобщиха от ръководството на БСП – Ботевград.