В селата Трудовец, Врачеш, Скравена и Литаково ще бъдат назначени по четирима пазачи по националната програма „Сигурност”. Това стана ясно след работната среща на директора на ОДМВР Мариета Иванова със зам.областия управител София Торолова и Полина Маринова от Агенцията по заетостта. В малките села няма да бъдат назначавани пазачи, тъй като ресурсът е ограничен. Новачене е отпаднало от програмата, тъй като в селото има полицейски участък.

През 2014 г. по програмата „Сигурост” в страната  ще се разкрият 5 000 работни места, на които ще бъдат наети безработни лица, регистрирани в бюрата по труда. Срокът, в който ще работят, е до 8 месеца при пълно работно време, а  длъжността е „Пазач – сътрудник по опазване на обществения ред”. Пазачите ще получават трудово възнаграждение в размер на 340 лв., както и дължимите осигурителни плащания за сметка на работодателя.
Пазачите- сътрудници по опазване на обществения ред няма да имат полицейски правомощия, а само сигнални функции.
Те ще сигнализират органите на МВР при риск от извършване на престъпления, настъпване на бедствия, аварии и др. В рамките на своите правомощия ще съдействат за недопускане на кражби, злоупотреби и противозаконни посегателства, като при констатиране на такива случаи ще уведомяват органите на МВР. Наетите лица също така ще оказват помощ на по-възрастните и на хората с увреждания.
Процедурата по назначаването на пазачите ще стартира след подписването на окончателната заявка от директора на ОДМВР- София и областния управител на Софийска област.