Софийският градски съд (СГС) осъди бившият вътрешен министър Цветан Цветанов на четири години затвор по обвинението, че е отказал да разпише прилагането на Специални разузнавателни средства за бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново - Орлин Тодоров, съобщи агенция "Фокус".

Според прокуратурата бившият вътрешен министър пренебрегнал разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюции "Не!!!" на шест искания за СРС- та.

По-рано днес от прокуратурата заявиха, че престъплението на Цветанов не е тежко и поискаха три години затвор с пет години изпитателен срок.

Процесът се гледаше по съкратената процедура и започна в края на март. Днес беше представена справка от прокуратурата във Велико Търново, от която трябваше да стане ясна точната дата, на която е образувано производството срещу Орлин Тодоров.

Съдът държеше на тази справка, за да е сигурно, че исканията за подслушване не са направени, преди да е образувано производството. Справката трябва да бъде разгледана още на предишното заседание, но се забави.  Днес тя беше представена при закрити врати, като така преминаха след това и пледоариите.

Не стана известно защо те бяха засекретени, както и защо съдия Тони Гетов не е прочел задължителното в тези случаи определение.