В ритуалната зала на читалище „Заря” в Правец се проведе обща трудова борса по проект на Агенция по заетостта BG051PO001-6.1.05 „Повишаване качеството на предоставяните от Агенция по заетостта услуги за гражданите и бизнеса с фокус върху уязвимите групи на пазара на труда” - “Да успеем заедно”, финансиран от Оперативна програма ”Развитие на човешките ресурси".


В борсата взеха участие 12 големи фирми от Ботевград и Правец, които предлагат свободни позиции както за работници, така и за ръководители с висше техническо и икономическо образование. Сред работодателите бяха и служители на Областния военен отдел, които представиха възможностите за професионална реализация в редовете на Българската армия. Те обявиха, че лицата, които проявяват интерес, могат да получат подробна информация за свободните работни места и набирането на кандидати за кадрова военна служба на сайта на Министерството на отбраната и Централното военно окръжие, както и от представителя на Областния военен отдел в Ботевград и Правец.


По време на днешната инициатива бяха представени и свободните работни места към момента в Европейското икономическо пространство. Информация за изискванията към кандидатите, условията на труд и заплащането бе представена от съветника на EURES /Европейски служби по заетост/ към Дирекция „Бюро по труда” – Ботевград.


За по-голямо удобство на лицата, търсещи работи, на няколко места извън помещението, където бяха настанени работодателите, бяха поставени списъци на свободните работни места.


„Най-висока безработица в нашия регион е регистрирана в Община Правец – 23 на сто. Това е причината да организираме изнесената борса именно тук. Чрез нея искаме да помогнем на лицата, търсещи работа, да получат директен достъп до работодателите. Защото това няма как да стане във фирми с пропускателен режим. Практиката при тях е кандидатът да попълни заявление и да остави автобиографията си на портала”, обясни Владимир Атанасов – директор на Дирекция „Бюро по труда”.  Той съобщи, че за участие в борсата са се отзовали всички поканени работодатели.