За въоръжения обир, отвличане и стрелба по полицаи ще лежи 25 години – реши Софийският окръжен съд.


На 16 май в открито заседание състав на Софийския окръжен съд обяви присъдата на ботевградчанина Владимир Пелов, който в съучастие с Димитър Иванчев – Шошора на 27 август 2011 година обра златарско ателие в центъра на града, стреля срещу полицаи, а след това отвлече дете и баща му. След престъплението Владимир Пелов успя да избяга и се укрива в продължение на две седмици. Арестуван бе във вилата на негов роднина в Зелин. Миналата година той бе пуснат под домашен арест заради проблем с очите.


Софийски окръжен съд призна Пелов за виновен по седем обвинения, съобщава „Ботевградски вести плюс”. Максимално наказание – 20 години затвор, той получава за това, че е стрелял срещу полицаи. Около 9.43 часа на 27 август Владимир Пелов е направил опит да умъртви повече от едно лице. Той е стрелял срещу полицаите С.Н.В. – младши автоконтрольор , и В.Ц.И. – старши полицай от РУП – Ботевград, когато те изпълнявали своите служебни задължения. Съдът взема предвид, че деянието на Пелов е застрашило живота и на други хора, които по това време са били близо до мястото на престъплението.


По време на преследването му по улиците на Ботевград Владимир Пелов е стрелял и срещу още двама полицаи – П.И.Н. – разузнавач, и И.Т.Н. – разследващ полицай от ботевградското районно управление. И в този случай съдът преценява, че стрелбата е застрашила живота и на други хора и го осъжда на още 20 години затвор.


Съгласно чл.23, ал.1 от НК съдът определя по това дело най-тежкото наказание  - 20 години лишаване от свобода. На основание чл.24 от НК съдът увеличава наказанието на Владимир Пелов с още пет години – 25 години  лишаване от свобода, като изтърпяването да бъде в затвор при първоначално строг режим.
Софийски окръжен съд присъжда също Пелов да изтърпи още 6 години и 11 месеца затвор. Това е неизтърпяно наказание по друго дело, по което той бе предсрочно освободен.


Съучастникът на Владимир Пелов – Димитър Иванчев – Шошора, получава 15 години затвор плюс още 5.6 години неизлежана присъда по друго дело.


Подробности по темата може да прочетете в новия брой на „Ботевградски вести плюс”.