Ако промените в Закона за защита на конкуренцията бъдат приети така, както са внесени от депутатите от БСП, това ще оскъпи стоките в търговските вериги с около 10 на сто, пресметна управителят на "Кауфланд България" Димитър Спасов в интервю за "24 часа".

Заради предвидената забрана търговските вериги да фактурират услуга на свой доставчик ще отпадне т. нар. логистичен бонус, който позволява на малките производители да доставят всичко наведнъж в централен склад на веригата вместо да го разнасят по отделните обекти. Веригата няма да може да фактурира и участие на доставчика в рекламните дипляни, което вдига продажбите на стоките им между 10 и 20 пъти. "Само от тези два примера оскъпяването стана 10%, казва Спасов.

По думите му подобни регулации в много смекчен вид  е имало в някои държави - Чехия, Унгария Франция, но са били премахнати след като цените са се покачили.

Законопроектът влиза на второ четене в пленарната зала утре. Според търговците, чието мнение си споделя и от работодателските организации и Световната банка, мястото на подобни регулации е в Търговския закон, а не в антимонополния и споровете да се решават по него. "Опитват се да ударят големите чужди инвеститори, които работят на светло", казва Спасов и припомня, че "враждебната бизнес среда и лошите икономически показатели накараха много чужди вериги да напуснат страната.