Сдружение „За Ботевград” организира акция за почистване на парка на Колежа по енергетика и електроника. Инициативата започва на 14 юни от 9 часа. Всеки, който желае, може да се присъедини към нея. За целта трябва да носи инструменти за работа /ръкавици, овощарски ножици, лопати, градинарски гребла, метли, тримери, коси и други/. Това съобщи Мартин Тинчев –председател на неправителствената организация. Той сподели, че за провеждане на акцията е получил разрешение от ръководството на Техническия университет в София.


„На 14 юни ще се проведе първата акция. Надявам се тя да получи подкрепа от повече съмишленици и с общи сили да превърнем парка в приятно място за разходки, спортуване и отдих на ботевградчани. Това няма да стане отведнъж, но важното е да се даде ход на инициативата. Всъщност в събота поставяме началото”, каза пред наш репортер Маритн Тинчев. Той сподели, че е предприел конкретни действия след излъчения репортаж по кабелна телевизия „Ботевград” за лошото състояние на парка.


След репортажа със статията по темата излезе и печатното издание „Ботевградски вести плюс”. По повод предстоящата акция, припомняме съдържанието на публикацията:


Ако Ботевград има природни богатства - то едно от най-ценните е паркът, проектиран и създаден преди повече от век! С уникални дървесни видове, алеи, шадравани, цветни алеи, места за отдих. Години наред е бил любимо място за отдих на ботевградчани. Специалисти казват, че в цяла Северозападна България само паркът Кайлъка в Плевен е по-добре устроен от нашия. Цялото това богатство загива пред очите ни. Паркът постепенно заприличва на джунгла. От 20 години е собственост на Техническия университет. Колежът по енергетика и електроника в Ботевград няма нито финансови, нито човешки ресурси да поддържа огромния парк. Ръководството на ТУ водеше разговори с Лесотехническия университет техните студенти да провеждат учебните си практики в Ботевград. За съжаление разговорите не доведоха да резултат. Преди около 10-тина години по инициатива на тогавашното ръководство на ЕПИК бе осъществена доброволна акция за почистване на парка. Оттогава никой не е влизал в него като стопанин. Така най-зеленото и красиво място в Ботевград запустява и загива пред очите на всички. И ако ботевградчани милеят за града си, то могат поне да почистят парка!