800 деца от 75 образователни институции в цялата страна взеха участие в конкурса за детска рисунка „Моето ДЗИ“.  Ученици на възраст от 6 до 14 години рисуваха по темата „Безопасността на пътя с ДЗИ“ и впечатлиха журито с оригинални идеи, ситуации и подходи при интерпретирането на темата.


Журито на конкурса в състав: Цанко Кръстев (ДЗИ), Боряна Занова (Фондация „Изкуството и детето“) и Ненко Атанасов (Преподавател „Плакат и рекламен дизайн“) се изправи пред нелеката задача да избере десет картини, които да бъдат включени в традиционния учебен календар, който ДЗИ изработва за началото на всяка учебна година.
Освен включването в календара, всички деца-лауреати ще спечелят за себе си и своите съученици рисувателни бои и стативи.


Сред критериите за подбор на победителите бяха:придържане към зададената тема при нейното художествено интерпретиране, усет към цвета и умения за създаване на завършена рисунка, усет за цялостна композиция на картината, присъствие на фигури и разработени детайли в цялостната композиция, живописност на изображенията, познаване на правилника за движение и основни правила за безопасност на пътя, усещане за работа с деца в екипа на групата - роля на ръководителя, идейно послание.


Журито избра рисунките на:
Красимира Режева, 6А клас, 13 ОУ „Паисий Хилендарски“, гр. Стара Загора
Теменужка Георгиева, 1 клас, с. Лопян, обл. Софийска
Преслав Нанков, 9г., ОДК, гр. Силистра
Серкан Салим, 2А клас, СОУ „Христо Ботев“, гр. Кубрат
Любомира Ангелова, 4 клас, СОУ „Отец Паисий“, гр. Габрово
Сергей Матеев, 3 клас, СОУ „Бачо Киро“, гр. Летница
Деница Димитрова, 2 клас, 2 СОУ „Акад. Емилиян Станев“, гр. София
Делян Даскалов, 2А клас, ОУ „Св. Климент Охридски“, гр. Бургас
Синем Аптишева, 11г., ОУ „Панайот Волов“, с. Тодор Икономово, обл. Шумен
Колективна картина Нашият град и безопасността на пътя – 4А клас, СОУ „Железник“, гр. Стара Загора


Поздравления за малките художници, както и за техните учители и родители, които ги насърчиха да участват в конкурса.


Конкурсът не приключва дотук, защото както обявихме в началото, предстои вот на публиката, която ще определи своята рисунка-фаворит. Това ще се случи на сайта на ДЗИ.