Районна прокуратура – Ботевград с постановление от 11 юли отказва да образува досъдебно производство и прекратява преписката по случая с бития 53-годишен Георги Цветков в село Боженица. Ето и мотивите, посочени в постановлението: „По преписката са приложени медицински документи, от които се установява, че констатираните телесни увреди на Георги Цветков са довели до болка и страдание, които по своя медикобиологичен характер представляват лека телесна повреда по смисъла на чл.130, ал.2 от НК. Съгласно разпоредбата на чл.161 от НК, наказателното преследване за извършване на такава престъпление се възбужда по тъжба на пострадалия пред съответния съд.
По преписката е приложена служебна бележка от Военномедицинска академия, Психиатрична клиника, от която се установява, че Мартин Димитров от 2 юли е настанен на лечение, тъй като страда от психиатрично заболяване. В подкрепа на това е и изнесеното в докладната записка, че по случая относно психиатричното заболяване на Димитров е била извършена по прокурорска преписка  ВХ.№1296/2014 г. на БРП и същият е настанен за лечение.
С оглед на горното и на основание чл.24, ал.1, т.1 и т.5 от НПК досъдебно производство не следва да се образува поради липса на престъпление от общ характер.”.


Близките на бития Георги Цветков споделиха, че на са очаквали подобно постановление от прокуратурата. „Напълно съм убедена вече, че в нашата държава престъпниците остават безнаказани. Непонятно е за мен как е възможно по най-жесток начин да пребиеш човек и законът да е на твоя страна. Още повече, че въпросният Мартин Димитров е направил пълни самопризнания пред разследващите случая, коментира пред наш репортер Мариела Цветкова – дъщеря на потърпевшия. – Все още има опасност за живота на баща ми, а според прокуратурата той е с лека телесна повреда”, допълни тя.


Мариела Цветкова показа експертиза и медицинско свидетелство за пред съда, от които е видно, че окончателната диагноза на баща й е: „Контузио капитис. Комоцио церебри. Травматичен мозъчен хематом в лява хемисфера”. Препоръката на хирурзите е пациентът да бъде подложен на оперативно лечение, тъй като са възможни фатални последици за него.


„След побоя баща ми не е същият човек. Често страда от главоболие, има световъртеж, става му лошо, подтиснат е, изгуби жизнеността си. Той отказа операция, но приема медикаменти. Периодично трябва да ходи на преглед в болницата заради хематома. Лекарите не са категорични, че ще се разнесе бързо и татко ще се възстанови напълно”, сподели Мариела.


По повод на това, че извършителят на побоя – Мартин Димитров, е настанен в Психиатрията на Военномедицинска академия, Мариела Цвекова заяви: „Не вярвам, че в момента лицето се намира там. Може да е настанен за няколко дни след побоя, но едва ли е останал за адекватно лечение. Доколкото знам родителите му имат близки лекари във ВМА. Твърдя това, защото те предложиха да откарат баща ми за лечение там и да поемат разноските, но ние отказахме всякакви контакти с тях.”. Според Мариела, преди побоя Мартин Димитров не е бил освидетестван като психично болен.


„Няма да спра дотук. Ще обжалвам постановлението на Районна прокуратура – Ботевград. Възнамерявам да дам Димитров под съд”, категорична е дъщерята на Георги Цветков. Мариела Цветкова изрази възмущението си и от бездействието на кметския наместник на Боженица Петър Столев. „Той знаеше за агресивните състояния, в които изпада Мартин Димитров, но не неправи нищо, за да сигнализира там, където трябва. Ако беше предприел някакви действия след двата побоя над другия мъж - Митко, можеше да не се стигне до поредния инцидент”, каза тя.


Да припомним, че около 13.30 часа на 28 юни т.г. Георги Цветков отишъл пред къщата на Мартин Димитров, за да занесе гъби на майка му, които тя му била поръчала. Мартин казал, че майка му не е вкъщи и безпричинно започнал да удря Георги с юмруци по главата и тялото. Вследствие на нанесения му побой Цветков е бил приет за лечение в болницата.