От днес до 27 юли предстоят планирани проверки на товарни автомобили и автобуси


Засилени проверки на товарните автомобили и автобусите са планирани от 21 до 27 юли в цялата страна, съобщават от Главна дирекция “Охранителна полиция”. Акцията е част от европейска инициатива на европейската организация на службите на пътна полиция - TISPOL и се провежда едновременно на територията на всички държави-членки. Основните причини за възникналите инциденти с участието на товарни автомобили и автобуси са неспазване на времето за почивка от водачите, превишената скорост, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварването на автомобилите.


По време на проверките по метода на “широкообхватен контрол”, освен за използването на обезопасителни колани и каски от водачите на МПС и пътниците и обезопасителни системи за децата, пътните полицаи ще следят и за наличието на валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите. Ще се проверява и за винетни стикери при ползване на пътищата от републиканската пътна мрежа.


В акцията, освен служители по пътния контрол, ще се включат и представители на криминална и икономическа полиция, които ще проверяват за нелегални емигранти и трафик на хора, притежание и пренос на наркотични и упойващи вещества, транспортиране и притежание на незаконни огнестрелни оръжия, транспортиране на крадени стоки, превоз на стоки различни от упоменатите в документите за товара, обявени за издирване лица и други престъпления.


В акцията ще участват и служители от регионалните структури на Изпълнителна агенция  “Автомобилна администрация” при МТИТС. Те ще осъществяват контрол върху нерегламентирания превоз на пътници в районите на автобусните спирки, автогари, ж.п. гари или други места. При констатиране на случаи на нерегламентиран превоз на пътници, ще бъдат предприемани съответните мерки по административен ред. При данни за извършени престъпления ще се уведомяват съответните районни прокуратури за вземане на отношение по компетентност.